Računalništvo, telefonija
24.09.2017 17:37
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija naj bi imela dokaze o tem, da piratstvo ni škodljivo

Evropska komisija naj bi imela dokaze o tem, da piratstvo ni škodljivo
Evropska komisija naj bi imela dokaze o tem, da piratstvo ni škodljivo

Že večkrat smo poročali o tem, da spletno piratstvo programskim hišam dejansko ustvarja prihodke, saj pirati v povprečju kupujejo več od »nepiratov«. To naj bi dokazala celo študija, ki jo je pred nekaj leti naročila Evropska komisija. Namen študije je bil namreč ugotoviti, kakšen vpliv ima spletno piratstvo na prodajo glasbe, filmov, knjig in iger.

Nemška Piratska stranka je prepričana, da neposrednih dokazov o škodljivosti spletnega piratstva ni, saj piratstvo razen v primeru najnovejših filmskih uspešnic ne vpliva na prodajo izdelkov, v primeru iger pa avtorjem celo pomaga. Evropska komisija namreč študije o vplivu piratstva na prodajo glasbe, filmov, knjig in iger ni nikoli v celoti objavila, čeprav je zanjo odštela kar 360 tisoč evrov. Razlog za to pa naj bi tičal predvsem v pomanjkanju dokazov o škodljivosti piratstva.

Da spletno piratstvo dejansko ne škoduje prodaji multimedijskih vsebin, kaže tudi dejstvo, da filmske, glasbene in igričarske industrije služijo vse več denarja na račun pretočnih storitev. Neposrednih nakupov vsebin je namreč iz dneva v nad manj, saj kupci za svoj denar želijo več in sicer v obliki neomejenega dostopa do vseh razpoložljivih vsebin.


Prijavi napako v članku