Računalništvo, telefonija
20.09.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Če želite, da so vaši otroci na spletu varni, preberite tole

Če želite, da so vaši otroci na spletu varni, preberite tole
Če želite, da so vaši otroci na spletu varni, preberite tole

Starši po vsej verjetnosti spadajo med največje mojstre večopravilnosti na svetu, vendar še vedno niso kos sposobnosti interneta, da popolnoma prevzame pozornost otroka. Od novih aplikacij, spletnih strani, do družbenih omrežij … praktično ni mogoče, da bi lahko sledili vsej vsebini, s katero se otrok sreča na spletu. Poleg tega pa se starši pogosto spopadajo z zagotavljanjem varnosti svojih otrok na zastarele načine, ki v resnici niti ne morejo poskrbeti za varnost otrok. Starše najbolj skrbijo “nepridipravi”, ki se potikajo po spletu, vendar zadnje raziskave kažejo, da bi se vsi skupaj morali bolj osredotočati na to, kako internet vpliva na počutje in razvoj otroka.

Če si starši želijo karseda najbolj varno spletno okolje za svoje otroke, morajo razširiti definicijo varnosti, ki so si jo zastavili že kar nekaj časa nazaj. Dandanes se je potrebno vprašati, ali otrokova raba digitalnih medijev vodi v stvari, kot so intelektualna stimulacija, globlje človeške interakcije, kreativno izražanje in podobne stvari. Ne gre več zgolj za prazno rabo nekih platform, temveč za zelo resne psihološke aktivnosti.

Kako zaščititi otroke pred svetom, ki ga odrasli razumemo še manj kot oni? Poiskali smo 9 rešitev za težavo, s katero se sooča vse več staršev.

1. Pogovarjajte se z otroki o tem, kaj počnejo na spletu – že od njihovih zgodnjih let.

2. Vzpostavite zdrave navade: ne dovolite, da bi otroci do 10. leta v svojih sobah uporabljali pametne telefone in tablice.

3. Preizkusite digitalno razstrupljevanje, tako da izklopite dostop do spleta ob 21. uri ali določite obdobja, ko vsi družinski člani za nekaj ur izklopite pametne naprave.

4. Preverite, ali imate vklopljeno starševsko zaščito na vseh napravah, a nikar ne mislite, da bo le-ta preprečila dostop otrok do neprimernih vsebin.

5. Izpostavite slabe strani sekstinga tako, da otroke opomnite, da na spletu nič ni popolnoma zasebno in da naj nikoli ne podležejo pritiskom, ko želi nekdo videti njihovo golo fotografijo.

6. Ne bodite negativno nastrojeni proti tehnologiji. Prinaša veliko dobrega, zato jo spremljajte skupaj z otroki. Igrajte igrice in bodite njihovi prijatelji na družbenih omrežjih.

7. Bodite otrokom v oporo in jim dajte vedeti, da ste vedno na njihovi strani, tudi če kdaj storijo kakšno napako na spletu. Ne obsojajte jih in jih ne kaznujte, temveč vzpostavite vez zaupanja.

8. Otroke opominjajte, naj ne delijo gesel s svojimi prijatelji. Pomagajte jim, da za svoja družbena omrežja sestavijo dobra gesla, ki naj vsebujejo črke in številke, in naj ne uporabijo imena svojega hišnega ljubljenčka.

9. Ko naletite na članke, ki opozarjajo na spletne zlorabe in svetujejo o varni uporabi interneta, jih pokažite še njim ali jih le pustite na vidnem mestu v stanovanju.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več