Računalništvo, telefonija
28.06.2016 10:44
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Če se okužite z zlonamerno kodo Bart, boste ob kar 1.800 evrov

Zlonamerna koda Bart naj bi že pretentala številne uporabnike spleta.
Zlonamerna koda Bart naj bi že pretentala številne uporabnike spleta.

Na spletu se je nedavno pojavila nova izsiljevalska programska koda, ki ni prav nič prizanesljiva do žrtev, saj jih v primeru okužbe močno udari po žepu. Zlonamerna koda Bart na računalnikih svojih žrtev zašifrira več kot 159 različnih vrst datotek, in sicer od slik, dokumentov, video posnetkov pa vse do podatkovnih baz. Celoten postopek se dejansko začne tako, da zlonamerna koda dokumente prenese v datoteko formata .zip in njeno vsebino zašifrira z uporabo močnega gesla. Celoten postopek se odvija lokalno na trdem disku računalnika, saj tu ni nobene komunikacije z zlonamernim strežnikom za poveljevanje in kontrolo.

Po končani okužbi izsiljevalska koda Bart zamenja sliko namizja z navodili, kako datoteke pridobiti nazaj, in sicer proti plačilu kar preračunanih 1.810 evrov. Nova grožnja se najpogosteje širi s pomočjo elektronske pošte, pri čemer lahko naključna žrtev prejme sporočilo, ki na videz prihaja z lastnega e-naslova, od znancev ali povsem naključnih naslovov. Sporočilo lahko prispe prazno, brez besedila, ime priponke pa prejemnika zavaja, češ da gre za neplačan račun, ponudbo, pomemben dokument itn. Sporočilo vključuje arhivsko datoteko .zip, v kateri je skrita datoteka JavaScript, obogatena z zlonamerno kodo Bart.

Na srečo se lahko pastem izsiljevalske kode Bart lahko izognemo na zelo preprost način. Med varnostnimi priporočili gre upoštevati, da ne odpiramo sumljive elektronske pošte in priponk neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader ter vso ostalo ranljivo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj kakovostnega in zanesljivega protivirusnega programa, saj bo ta okužbo preprečil, preden bo prepozno.


Prijavi napako v članku