Igre
29.07.2022 11:57

Deli z drugimi:

Share

Čas, porabljen za igranje video iger, ni povezan s stopnjo dobrega počutja

Študija, v kateri je sodelovalo 39.000 igralcev video iger, je pokazala, da čas, ki ga porabijo za igranje, le malo ali nič ne vpliva na njihovo počutje.

Ugotovljeno je bilo, da bi moral povprečen igralec igrati 10 ur več kot običajno na dan, da bi opazil kakršnokoli razliko. Razlogi za igranje so imeli veliko večji vpliv. Počutje in zdravstveno stanje so merili z vprašanji o zadovoljstvu z življenjem in čustvenem stanju, osredotočili so se na občutke sreče, žalosti, jeze in razočaranja.

Rezultati dotične študije so pokazali ravno nasprotno kot študija iz leta 2020.

Študija iz leta 2020, ki jo je izvedel isti oddelek Oxfordskega internetnega inštituta, vendar z veliko manjšo skupino igralcev, je pokazala, da so tisti, ki igrajo dlje časa, srečnejši.

Zdrava pamet pravi, da če imate več prostega časa za igranje videoiger, ste verjetno srečnejši človek,” je dejal profesor Andrew Przybylski, ki je sodeloval pri obeh študijah.

Toda v nasprotju s tem, kar si mislimo o tem, ali so igre dobre ali slabe za nas, smo [v tej najnovejši študiji] našli precej prepričljive dokaze, da to, koliko igrate, pravzaprav nima nobenega vpliva na spremembe počutja“, je še dodal. “Če so igralci igrali, ker so si to želeli in ne zato, ker so se počutili prisiljene, da morajo, so se počutili bolje“, pravi Przybylski.

Tokrat so tehnološka podjetja, med njimi Sony, Microsoft in Nintendo, s privolitvijo igralcev posredovala šesttedenske podatke iz iger:

  • Animal Crossing: New Horizons
  • Apex Legends
  • Eve Online
  • Forza Horizon 4
  • Gran Turismo Sport
  • The Crew 2

V tem času je le en igralec odstopil od študije, ki je bila objavljena v reviji Royal Society Open Science.

Mentalno zdravje

Na Kitajskem lahko otroci igrajo video igre le eno uro na dan, ob petkih, sobotah in nedeljah.

Številni igralci po vsem svetu pa pravijo, da jim igranje pomaga pri duševnem zdravju.

Mike Dailly, avtor iger Lemmings in Grand Theft Auto, je dejal, da so bile koristi od igranja njihovih iger različne. “Nisem prepričan, da je to nekaj, kar bi bilo mogoče izmeriti z enim samim stanjem ‘dobrega počutja’,” je dejal.

“Kot vse v življenju je tudi to ravnovesje. Če se 24 ur na dan igrate, to ni dobro, če pa se 24 ur na dan prehranjujete ali telovadite, to prav tako ni dobro,” je zaključil.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273
Pomembno je izbrati pravega ponudnika programskih rešitev, kar pa ni vedno lahka izbira. Na srečo vam v podjetju OSIR-ERPIS d.o.o. olajšajo izbiro s svojo celovito ponudbo Oracle ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več