Računalništvo, telefonija
29.02.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Čas je, da tudi domovi postanejo pametni

.. Svet okoli nas je z vsakim trenutkom hitrejši. Ta hitrost pripelje vedno več sprememb in novosti. Eden bolj sodobnih načinov prilagajanja na spremembe in tempo življenja je avtomatizacija ..
Čas je, da tudi domovi postanejo pametni
Čas je, da tudi domovi postanejo pametni

Avtomatizacija postaja del našega vsakdana, naši mobilni telefoni lahko že samostojno opozarjajo na razne dogodke, vam brez težave popravljajo slike, vse kar potrebujejo je le nekaj pritiskov zaslona na dotik.

Pametne zapestnice in ure so postale že del našega telesa, saj nas vsak trenutek opozarjajo na to, ali se dovolj gibljemo, kakšen je naš utrip in nas obveščajo o vseh prejetih obvestilih. Avtomatizacija in umetna inteligenca sta prisotni že prav povsod – razen v naših domovih. Tam se jima nekako ne uspe zasidrati. Klime, televizije, centralne napeljave in ozvočenje. Vse v večini domov deluje preko številnih daljinskih upravljalnikov, s katerimi vsem tem napravam sporočamo le nekaj preprostih ukazov. Urnike prižiganja in ugašanja teh naprav določimo le tako, da stopimo do upravljalnika ob določeni uri in nanj pritisnemo.

Termostati naših kurjav brez kakršnekoli pameti povečini sedijo na naših stenah in meljejo le nekaj osnovnih informacij o tem, kdaj naj se gretje vklopi ali izklopi. Ko nismo v njihovi bližini, te naprave delujejo le tako dobro, kot smo jih nastavili, preden smo od doma odšli. V tem hitrem in spreminjajočem svetu to ne bi smelo biti dovolj. Čas je, da se omogoči vsakemu domu, da se vsaj malo premakne v korak s časom in se avtomatizira. Čas je, da tudi domovi postanejo pametni, mi pa začnemo upravljati z njimi ne glede na to, kje smo.

Chameleon – enostaven in ugoden
Kot enega bolj zanimivih pametnih domov, ki smo jih testirali v zadnjem času, se je izkazal prav Chameleon pametni dom, ki je resnično enostaven za nastavljanje in zelo ugoden. Celoten sistem lahko brez težav upravljate preko aplikacije na mobilnem telefonu (Android in IOS) in naprave med seboj poljubno povezujete v družine. Paket vsebuje vse, kar potrebujete za popoln nadzor doma, zanj pa ne potrebujete nobenega “HUB-a”, le brezžično povezavo z domačim internetnim omrežjem.

Vtičnice, kamere…
Če vas skrbi, ali ste določeno napravo vklopili ali izklopili, je ta skrb zdaj odveč, saj jo boste lahko brez težave upravljali s Chameleon pametno vtičnico, ne glede na to, kje ste. S pametno vtičnico lahko beležite tudi porabo elektrike na napravi, ki je vanjo vklopljena. Če želite upravljati več naprav naenkrat, lahko namesto pametne vtičnice uporabljate Chameleon pametni razdelilec.

Potem je tu zanimiva Chameleon pametna Wi-Fi varnostna kamera, ki jo lahko na daljavo obračate v katerokoli smer želite, sama bo zaznavala zvok preko vgrajenega mikrofona, preko zvočnika pa se boste lahko pogovarjali z osebami v sobi. Kamera se poleg zaznavanja zvoka in z režo za microSD kartico ponaša tudi z zaznavanjem premikanja in nočnim vidom, tako da njenemu budnemu očesu ne bo ušla nobena podrobnost. Mnogi jo uporabljajo tudi bolj informativno, da z njo preverijo, ali je novorojenček zares zaspal, ali so ostareli starši v redu. Seveda pa se odlično obnese tudi kot varnostna kamera.

Se vam je že kdaj zgodilo, da niste bili prepričani, ali ste zaprli vrata in ali je tisto okno v vašem stanovanju še vedno odprto. Brez skrbi – s Chameleon pametnim senzorjem za okna in vrata boste imeli tudi to vedno pod nadzorom. Prav tako vas bo aplikacija vedno opozorila, ko se okna ali vrata odpro ali zapro, kar bo še povečalo varnost vašega doma.

Znebite se daljincev
Ali doma porabite ogromno časa s tem, da najdete pravi daljinski upravljalnik? S Chameleon pametnim IR vmesnikom boste rešili tudi to težavo. Postavite ga na čimbolj odprt prostor v sobi in ga seznanite z vsemi daljinskimi upravljalniki, ki jih uporabljate. Tako boste lahko s pritiskom enega gumba na vašem mobilnem telefonu upravljali klime, televizije, radio stolpe, grelnike in še več. Na daljinske upravljalnike pa lahko pozabite.

Poleg kraje sta dve največji skrbi v naših domovih poplava in požar. Ničkolikokrat se lahko zgodi, da dotrajane cevi počijo, popusti star pralni stroj ali pa enostavno pozabite hrano na štedilniku. Chameleon pametni detektor dima in Chameleon pametni senzor vode vas bosta vedno opozorila, če je prišlo do požara ali razlitja.

Če želite doma nadzorovati tudi temperaturo in vlago lahko to storite s Chameleon pametnim senzorjem 3v1. Nastavite lahko območje temperature in vlage, senzor pa vas bo na to opozarjal v primeru, da je katera od meritev višja ali nižja od dovoljene. S Chameleon pametnim domom si lahko ustvarite tudi prijeten ambient s Chameleon pametno ambientno lučko.

Več o rešitvah najdete na www.chameleon.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

Sberbank banka d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65
Izbira banke je pomembna odločitev. S Sberbank banko, ki vam zna prisluhniti in svetovati, bo dobro poskrbljeno za vas in vaše finance, izognili se boste marsikateri nevšečnosti, ... Več
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več