Računalništvo, telefonija
11.12.2006 14:57

Deli z drugimi:

Share

BSA aktivna tudi na področju preprečevanja vdorov v IS

Organizacija Business Software Alliance (BSA) je na predstavitvi knjige Hekerski vdori in zaščita avtorja Tomaža Bratuše poudarila, da v Sloveniji na področju preprečevanja vdorov v informacijske sisteme sicer ne deluje neposredno s preganjanjem storilcev in sprožanjem postopkov, kot to počne pri preprečevanju distribucije nelegalne programske opreme, ampak sodeluje pri izobraževanju kriminalistov in pri pripravi predlogov za sprejem ustrezne zakonodaje. Ta bo omogočila lažje delo policije in drugih organov pri odkrivanju storilcev tovrstnih kaznivih dejanj.

Tudi zaradi številnih aktivnosti, ki jih BSA izvaja na področju piratstva programske opreme, se je stopnja uporabe nelegalnega programja v Sloveniji v času njenega delovanja zmanjšala s 96 na 50 odstotkov, je poudaril Rok Koren, pravni svetovalec BSA v Sloveniji. “Spletni pirati si zaradi bojazni pred visokimi kaznimi in pravnimi posledicami ne upajo več neposredno oglaševati prodaje nelegalne programske opreme, zaradi česar se tudi stopnja uporabe piratske opreme zmanjšuje. Poleg tega pa je izredno pomembno, da je Slovenija ratificirala konvencijo Sveta Evrope o kibernetski kriminaliteti, ki je botrovala spremembam nacionalne zakonodaje na tem področju in vzpostavitvi organa za izmenjavo podatkov, delujočega 24 ur na dan, 7 dni v tednu,” je zaključil Koren.

Bratuševa knjiga Hekerski vdori in zaščita opozarja na varnostne grožnje računalniškim sistemom, vključenih v medmrežje, in podatkom, shranjenih na njih. Prikazuje različne hekerske postopke in orodja, ki jih napadalci sistemov uporabljajo pri vdiranju, ter navaja rešitve za zaščito uporabnikov pred tovrstnimi napadi. “Bratuševa knjiga bo nedvomno pozitivno vplivala na povečanje stopnje zavedanja o pomenu varovanja pred tovrstnimi vdori. Obenem bo pripomogla tudi k zmanjšanju stopnje piratstva, saj se bo povečalo zavedanje o pomembnosti uporabe legalne programske opreme ter zmanjšala možnost zlorab posameznikov in računalniških sistemov,” menijo v organizaciji BSA.


Prijavi napako v članku