02.04.2012 12:40
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Brskajmo po internetu brez puščanja sledi

Vse novejše različice spletnih brskalnikov omogočajo brskanje na internetu brez puščanja sledi!
Vse novejše različice spletnih brskalnikov omogočajo brskanje na internetu brez puščanja sledi!

Spletni brskalnik pri sprehajanju in ogledovanju vsebin na internetu pridno beleži celotno zgodovino brskanja. To nam je v veliko pomoč predvsem takrat, ko smo na spletu nekaj zanimivega našli, a smo pozabili spletno stran shraniti med priljubljene. Če pa to počnemo na računalniku, ki ni naša last oziroma naš računalnik uporablja več oseb, potem je tu na udaru naša zasebnost. Vsakdo lahko namreč v spletnem brskalniku na sila enostaven način pridobi seznam predhodno obiskanih spletnih strani. Ob privzetih nastavitvah si spletni brskalnik namreč beleži zgodovino brskanja in si shranjuje različne datoteke (piškotke, povezave in podobno).

Zgodovino brskanja lahko sicer počistimo v nastavitvah brskalnika, vendar je ta postopek lahko dolgotrajen. Poleg tega lahko zaradi hitenja enostavno pozabimo na brisanje in s tem puščamo sledi za seboj. Na srečo vse novejše različice spletnih brskalnikov omogočajo tudi brskanje na internetu brez beleženja takšnih informacij. V nadaljevanju si poglejmo, kako si lahko zagotovimo brskaje po internetu brez puščanja sledi, in sicer v spletnih brskalnikih Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox in Apple Safari.

Internet Explorer 9

Spletni brskalnik Internet Explorer 9 zagotavlja brskanje na internetu brez puščanja sledi preko funkcionalnosti, imenovane »InPrivate«. To prikličemo na način, da v brskalniku najprej pritisnimo tipko »Alt«. S tem se prikaže menijska vrstica in v meniju »Orodja« sprožimo ukaz »Brskanje InPrivate«. Način »InPrivate« lahko vklopimo tudi s pritiskom na kombinacijo tipk »Ctrl + Shift + P«. Ob vklopu načina »InPrivate« se nam bo odprlo novo okno v brskalniku, kjer bomo lahko brskali na internetu brez puščanja sledi.

Google Chrome 18

Google Chrome 18 prav tako omogoča brskanje na internetu brez puščanja sledi. Za ta namen lahko uporabimo funkcionalnost »Novo okno brez beleženja zgodovine«. Novo okno lahko vključimo tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + N«. Vse strani, ki jih bomo odprli v tem oknu, se ne bodo pojavile v zgodovini brskalnika ali iskalni zgodovini. Prav tako ne bodo pustile drugih sledi, na primer piškotkov, ko zapremo vsa odprta okna brez beleženja zgodovine. Kljub uporabi novega okna brez beleženja zgodovine se nam bodo ohranile vse prenesene datoteke in ustvarjeni zaznamki.

Mozilla Firefox 11

Spletni brskalnik Mozilla Firefox 11 ima prav tako možnost deskanja po svetovnem spletu brez puščanja sledi. Tu nam bo v pomoč funkcionalnost »Vključi zasebno brskanje«. To prikličemo na način, da v brskalniku najprej pritisnimo tipko »Alt«. S tem se prikaže menijska vrstica in v meniju »Orodja« sprožimo ukaz »Vključi zasebno brskanje«. Ta način brskanja lahko vklopimo tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + P«.

Apple Safari 5

Apple Safari 5 ima tako kot ostali vodilni spletni brskalniki možnost deskanja po svetovnem spletu brez puščanja sledi. To funkcionalnost vključimo tako, da kliknemo na »Nastavitve« in izberemo »Private browsing«. S pritiskom na gumb »OK« se nam bo desno v naslovni vrstici prikazala oznaka »Private«. Enostavno, mar ne?

Opera 11

Pri spletnem brskalniku Opera 11 pa možnost deskanja po svetovnem spletu brez puščanja sledi vključimo tako, da najprej kliknemo na logotip spletnega brskalnika v zgornjem levem kotu. Tu poiščemo »Tab and Windows« in izberemo »New private Window«. Ta način brskanja lahko vklopimo tudi s pritiskom na tipke »Ctrl + Shift + N«. S tem se nam bo odprlo okno, kjer bomo lahko brez skrbi deskali po svetovnem spletu.

Dodatna previdnost naj ne bo odveč

Tu seveda velja še omeniti, da možnost deskanja po svetovnem spletu brez puščanja sledi ni vsemogočna. Določena spletna mesta bodo namreč še vedno zbirala vaše podatke in jih dajala v skupno rabo kljub temu, da uporabljate način deskanja brez puščanja sledi. Enako velja v primeru, če je vaš računalnik okužen s škodljivo programsko kodo. Torej z glavo!


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več