Računalništvo, telefonija
25.12.2013 17:20

Deli z drugimi:

Share

Božiček – Splunkova velika podatkovna študija

Božiček in njegove ostale globalne znamke kot so Father Christmas, Kris Kringle, Saint Nicholas in Pere Noel v Splunku procesirajo okrog 18 elfabajtov podatkov na dan (en elfabajt je 1024 zetabajtov). Splunk uporabljajo za izboljšanje CCE (uporabnikove božične izkušnje), upravljanje njihove operacije daril in pravočasnega zagotavljanja dostave daril več kot 2 bilijona otrokom.
Božiček – Splunkova velika podatkovna študija
Božiček – Splunkova velika podatkovna študija

Božiček se sooča z najrazličnejšimi grožnjami za njihovo poslovanje. To vključuje že dobro znano konkurenco kot so Scrooge Ltd, Bah!Humbug Group in pa tudi novosti kot je dostava daril z »oblaka«.

Pri Božičku se trudijo razlikovati od drugih, tako da merijo nekatere ključne kazalce poslovanja, ki vključujejo:

  • zagotavljanje pravočasne dostave,
  • natančnost daril v primerjavi z božičnimi seznami, ki prihajajo od otrok,
  • pravilne napovedi nagajivih in pridnih otrok,
  • kvalitetne izdelave daril, razvrščanja in pakiranja.

Pri Božičku imajo več podatkovnih virov in precejšnjih količin podatkov za upravljanje in vpogled. Nekateri izmed njihovih primerov uporabe podatkov so naslednji:

IT operativno in programsko upravljanje podatkov –Božiček uporabi njihove podatkovne zapise iz celotne organizacije in jih indeksira v Splunku. To vključuje njihov ERP (Enhanced Reindeer Planning) sistem, CRM aplikacije in njihov NOC-e (Noel Operations Centre). S tem ko morajo na posameznega otroka dostaviti 3 darila in to več kot 2 bilijona otrokom, mora Božiček poskrbeti za procesiranje zelo veliko daril. Zgradili so njihovo lastno, na oblaku temelječo aplikacijo, ki deluje na Amazonu (AWS – Amazonov servis zavijanja daril), njeni podatki pa so prav tako indeksirani v Splunku.

HoHoHoDoop – Božiček je posvojil Hadoop in ga glede na svoje potrebe prilagodil. Poznan je kot HoHoHoDoop. Shranjuje približno 10 elfabajtov podatkov, ki se nanašajo na vse otroke, ki so jim kadarkoli dostavili darila, na uspešnost sprejetih daril in na pregled božične zaloge daril.

Informacijska varnost – da bi Božičku zagotovili varnost pred napadi brezobzirnih palčkov, razočaranih jelenov in zlobnih zaposlenih pri Scrooge Ltd in Bah!Humbug Group, Božiček uporablja Splunk za spremljanje poskusov napadov in Gdgjov (Groznih darilnih groženj) v DDOSu, in to v realnem času.

Podatkovni senzorji v Internetu – na njihov najbolj zaposlen dan v letu (24-25 December) pri Božičku uporabljajo Splunk z namenom, da dobijo kritični vpogled v naloge njihovega Božička v realnem času. S tem, ko vzamejo podatke iz ovratnikov jelenčkov in njihovega voditelja Rudolfa –Božiček uporablja njihov NOC, tako da zagotovi optimalno zmogljivost jelenov.

Digitalna inteligenca – v letu 2013 je Božiček lansiral njihovo prvo spletno darilno storitev – GiftLink. Ta otrokom omogoča, da predložijo svoja pisma preko različnih načinov. To digitalno obnašanje pa spremljajo preko Splunka.

Pri Splunku pravijo, da je bilo sijajno preživeti nekaj časa z njihovim najbolj skrivnostnim kupcem in jih opazovati kako se pripravljajo na najbolj zaposlen čas v letu. Prav tako držijo pesti, da bo šlo vse po načrtih in bodo vsi otroci dobili svoja darila.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več