Računalništvo, telefonija
30.12.2009 09:05

Deli z drugimi:

Share

Borut Pahor in Barack Obama najpogosteje omenjani osebi na spletu

V tednu med 27. aprilom in 3. majem je bilo zabeleženih kar 570 objav o novi gripi.
V tednu med 27. aprilom in 3. majem je bilo zabeleženih kar 570 objav o novi gripi.

Konec leta je čas, ko razne lestvice in ankete poskušajo potegniti črto pod letom, ki se izteka. Lestvica zaznanih objav preberi.si prikazuje dodatno dimenzijo – lestvico po številu omemb v slovenskih spletnih objavah v letu 2009.

»Lestvice iskalnikov prikazujejo kaj je spletne uporabnike najbolj zanimalo. Ankete prikazujejo koga so si uporabniki najbolj zapomnili. Lestvica objav vse to dopolnjuje z vpogledom kolikšne pozornosti so bili deležni posamezniki v spletnih objavah in je zato pomembna za boljše razumevanje prvih dveh,« razlaga Tomaž Savodnik, vodja projekta preberi.si.

Na lestvici domačih in tudi svetovnih osebnosti prevladujejo politiki. Med prvimi desetimi najpogosteje omenjanimi slovenskimi osebami na spletu tako v letošnjem letu ni nikogar, ki ni aktiven politik. Prav tako v domači in svetovni konkurenci dominirajo moški. Na domači lestvici se na 5. mestu kot najpogosteje omenjena pojavi Katarina Kresal, na tuji lestvici ta naslov pripada Jadranki Kosor, ki zasedla 6. mesto. Prvo mesto z velikim naskokom zavzemata med tujimi osebnostmi Barack Obama in med domačimi Borut Pahor.

Med slovenskimi športnimi imeni sta bili v letu 2009 največ pozornosti deležni športnici Tina Maze ter Petra Majdič, ki jima sledita Anže Kopitar in Primož Kozmus. Reprezentančni uspehi so pripomogli k visoki uvrstitvi trenerjev Jureta Zdovca in Matjaža Keka. Dejanu Zavcu odmeven uspeh konec leta ni zadoščal za uvrstitev višje kot na 29. mesto na letni ravni. Mesto pred njim je najbolj iskani (vir Najdi.si) tragično preminuli Tomaž Humar, čeprav bi bili vsi veseli, drugačnih novic.

Razkorak med lestvicami najbolj iskanih in številom dejanskih objav se najbolj pokaže pri lestvici imen povezanih z estrado, glasbo in… lahko bi rekli kar Kmetijo slavnih. Za las je iz lestvice desetih izpadla skupina Siddharta, visoka pa je uvrščena skupina Elvis Jackson, ki je bila nominirana za MTV-jevo nagrado. Na pisano sestavljeni lestvici se vrstni red pogosto spreminja predvsem na račun obelodanjenih pikantnosti iz zasebnega življenja. V nekaterih primerih bi lahko pomislili na njihovo namerno razkrivanje s ciljem pridobivanja medijske – v našem primeru spletne – pozornosti.

Med gospodarstveniki sta leto 2009 najbolj zaznamovala Boško Šrot in Igor Bavčar, ki sta skupaj zbrala skoraj toliko objav, kot vsi preostali iz prve deseterice skupaj. Afere kot kaže oblikujejo vrstni red te lestvice v letu, v katerem se je trend objav, ki omenjajo recesijo umiril ter je takih objav vse manj.Pobudo je prevzela brezposelnost, ki je vse pogosteje omenjana predvsem v drugi polovici leta.

Dinamika objav in trend sta zanimiva tudi pri omenjanju nove (prašičje) gripe A H1 N1. Z vso silovitostjo so nas objave na to temo zasule konec aprila. V tednu med 27. aprilom in 3. majem je bilo zabeleženih kar 570 objav s takšno vsebino. Po upadu medijske izpostavljenosti v maju je postala nova gripa spet aktualna v drugi polovici junija in nato julija. V avgustu in septembru je pozornost tej temi spet upadla, ter nato skokovito narasla konec oktobra in v novembru. Decembra se je število objav na temo nove gripe drastično zmanjšalo. Upajmo, da to nakazuje tudi dolgoročnejši trend, saj bi v tem primeru veljalo zapisati, da pomeni »nič novic, dobro novico«.


Prijavi napako v članku