Aplikacije in dodatni programi
13.03.2021 12:59

Deli z drugimi:

Share

Bomo vzorce za koronavirus lahko kmalu jemali kar sami?

Testiranje je brezplačno in se izvede z grgranjem.
Testiranje je brezplačno in se izvede z grgranjem.

Običajno analiziranje testiranja na novi koronavirus (Covid-19) v Sloveniji, skupaj s pripravo vzorca, še vedno traja predolgo. Tehnologija bo kmalu omogočala, da bomo test opravili kar sami. Kako bo s tem v praksi in, ali bo rešitev dostopna tudi pri nas, bomo še videli, prva preizkušanja pa obetajo veliko.

Avstrijsko start-up podjetje Lead Horizon je namreč pripravilo poseben paket, ki uporabnikom omogoča samodejno testiranje za koronavirus kar na domu. Novost so že preizkusili v okviru pilotnega projekta mesta Dunaj in dunajske gospodarske zbornice. Tu so dejansko zaposlene v različnih podjetjih in organizacijah iz zdravstvenega in socialnega sektorja ter člane njihovih družin dvakrat tedensko testirali za novi virus.

Testiranje je brezplačno in se izvede z grgranjem. Postopek je zelo preprost, saj so na voljo video navodila in aplikacija za tablico ali mobilni telefon. Za zagotovitev pravilnega izvajanja samotestiranja, uporabnik s kamero mobilne naprave zabeleži celoten postopek, vključno z identifikacijo z osebno izkaznico ali potnim listom. Vzorce se lahko dostavi v eno izmed 153 lekarn Bipa po celotni avstrijski prestolnici ali podjetjem, ki sodelujejo v projektu, poštno osebje pa jih odpelje v laboratorij skupine Lifebrain Group v analizo.

 V roku 24 ur udeleženci prejmejo rezultate testa po e-pošti. V primeru vprašanj ali težav pa se lahko po telefonu obrnejo na poseben kontaktni center, ki nudi pomoč v več jezikih. Čeprav tovrstno testiranje ni najhitrejše, je zanesljivo, saj je možnost napak tu zgolj 0,2 odstotna.


Prijavi napako v članku