Računalništvo, telefonija
17.06.2016 14:00

Deli z drugimi:

Share

Bomo v tujini kmalu lahko klepetali brezplačno?

Evropska unija upa, da jim bodo ponudniki storitev mobilne telefonije prisluhnili.
Evropska unija upa, da jim bodo ponudniki storitev mobilne telefonije prisluhnili.

Konec aprila je začelo veljati cenejše gostovanje v mobilnih omrežjih znotraj meja Evropske unije, kar je marsikomu precej pocenilo komunikacijo s poslovnimi partnerji, prijatelji in družinskimi člani v tujini ali pa iz tujine. S tem je bil dejansko storjen korak naprej k uresničitvi dogovora o ukinitvi mobilnega gostovanja znotraj Evropske unije, ki so ga Evropski parlament in predstavniki članic sklenili lani. Gostovanje bo povsem ukinjeno junija 2017, kar z drugimi besedami pomeni, da mobilni operaterji ne bodo več smeli obračunavati gostovanja za telefonske klice, pošiljanja sporočil SMS in uporabe mobilnega interneta. To bo v praksi pomenilo enake cene klicev v domačem in tujem omrežju.

Da bi bil prehod za ponudnike mobilnih storitev na ukinitev gostovanja manj boleč in da ne bi s tem ustvarili zmede na trgu, je Evropska komisija nedavno predlagala postopno odpravo cen gostovanj s predhodnim znižanjem cen gostovanj v vseh državah članicah Evropske unije. Če bo dogovor sprejet, bomo lahko že kmalu opravljali pogovore v tujini za zgolj štiri cente na minuto, pošiljali sporočila za en evrski cent in za vsaj megabajt prenesenih podatkov plačali do največ 85 evrskih centov.

Ta predlog bo najverjetneje naletel na močno nestrinjanje pri mobilnih operaterjih, saj bi ti na osnovi novega predloga zaslužili precej manj. Če pa bodo države na to pristale, se mnogi uporabniki bojijo, da se bodo zaradi nižjih cen gostovanj znatno povišale cene za klice v domačem omrežju. S tem bi namreč ponudniki storitev mobilne telefonije nadomestili izgubljen zaslužek.


Prijavi napako v članku