Računalništvo, telefonija
05.08.2017 09:09

Deli z drugimi:

Share

Bomo spletni brskalnik Mozilla kmalu lahko uporabljali za varno pošiljanje datotek?

Programerji organizacije Mozilla za uporabnike Firefoxa pripravljajo številne uporabne novosti.
Programerji organizacije Mozilla za uporabnike Firefoxa pripravljajo številne uporabne novosti.

Pošiljanje datotek preko elektronske pošte je nekaj povsem vsakdanjega in to danes uporabljamo praktično vsi. Stvari pa se znajo nekoliko zakomplicirati ko je datoteka prevelika za pošiljanje preko e-pošte ali ko moramo njeno vsebino zaščititi. Napredni uporabniki za datoteke večje od 100 megabajtov uporabljajo namenske storitve, kot sta na primer JumboMaila in WeTransfer, a težava je v tem, da ko naložimo datoteko na portal, moramo o tem obvestiti prejemnika. Ko se datoteka prenese na prejemnikov računalnik, pa moramo za nameček datoteko še ročno izbrisati.

Z namenom poenostavitve deljenja dodatek, so pri organizaciji Mozilla zagnali pilotni projekt, ki uporabnikom njihovega spletnega brskalnika Firefox omogoča varno pošiljanje datotek do velikosti enega gigabajta. Vsebina je šifrirana (razen imena datoteke in njene velikosti), zato lahko njeno vsebino prebere le tisti, kateremu je ta namenjena. Med nalaganjem dokumenta se ustvari povezava, ki jo pošiljatelj pošlje prejemniku, vsebina pa je hranjena na strežniku le za 24 ur, nato se izbriše. Nova možnost bo končnim uporabnikom na voljo, če bo preizkušanje seveda uspešno.

Poleg možnosti deljenja šifriranih datotek programerji organizacije Mozilla preizkušajo še možnost uporabe elektronske beležke neposredno znotraj spletnega brskalnika. To v praksi pomeni, da bo beležnica vedno na dosegu roke in to neglede na to, kje se nahajamo. Za to se bo potrebno le prijaviti v spletni brskalnik. Novost bo prav tako končnim uporabnikom na voljo, če bo preizkušanje uspešno.


Prijavi napako v članku