Igre
05.02.2024 14:37
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo igre za Xbox kmalu izginile iz fizičnih prodajaln?

Foto: Xbox
Foto: Xbox

Odstotek iger, kupljenih na spletu, znaša že kar 80 odstotkov. Ta odstotek naj bi se oktobra letos še povečal, saj bo na voljo nova različica igralne konzole Xbox.

Debata o fizičnem in digitalnem lastništvu traja že kar nekaj časa, istočasno tudi sam koncept lastništva določene igre. Je digitalna kopija igre res lastniška? Je fizična kopija igre lastniška? Je že res, da imamo v rokah CD, na katerem se nahajajo datoteke igre, vendar se tudi te igre zanašajo na strežnike, ki jih razvijalec lahko kadarkoli ugasne, kar smo v preteklosti že doživeli.

Povsem razumemo privlačnost fizičnih kopij iger, saj smo tudi sami odraščali v dobi, ko je bila to edina oblika, ki smo jo poznali. Tudi ni lepšega pogleda od tistega, ko pogledaš v omaro ali na police in zagledaš vse igre, ki si jih kadarkoli kupil in preigral. Seveda se potem dotakneš denarnice in potočiš solzo za ves zapravljen denar, a si obenem prepričan, da je bilo vredno vsakega centa.

Fizične igre pa bi lahko zelo kmalu postale preteklost – vsaj za Microsoftove konzole Xbox.

V pogovoru med Jamesom Batchelorjem, direktorjem spletnega mesta GamesIndustry.biz, in Chrisom Dringom, vodjo omenjenega spletnega mesta, v oddaji Games Industry Microcast, ki je potekala 30. januarja, so Dringa vprašali, kaj meni o Microsoftovem zadnjem valu odpuščanj. Med skoraj 2000 delavci, ki jih je podjetje odpustilo, naj bi bilo veliko tistih, ki so odgovorni za distribucijo iger za Xbox v fizični maloprodaji. Dring je o tej dilemi povedal svoje mnenje in navedel, da “več trgovcev na drobno” preprosto več ne prodaja plošč za Xbox.

“Tik pred božičem mi je velik založnik povedal, da je v Evropi več trgovcev na drobno ukinilo prodajo fizičnih iger za Xbox,” je dejal Dring. “Preprosto so prenehali prodajati igre za Xbox, ker je Xbox zdaj večinoma digitalna konzola, fizična prodaja iger pa je zelo majhna. Ko prodajaš konzolo, za katero večina uporabnikov igre samo digitalno prenaša, to prodajalcu na drobno ne prinaša veliko koristi. Marža pri strojni opremi je pogosto zelo majhna.”

“Tega nisem mogel preveriti,” je nadaljeval Dring. “Nisem mogel ugotoviti, kateri so ti trgovci na drobno, vendar mi je to povedal eden od znanih evropskih založniških šefov. Zato mu verjamem na besedo: Xbox (Microsoft) se oddaljuje od fizične prodaje.”

Ali enaka usoda čaka tudi Sony oziroma igre za PlayStation? Za zdaj Sonyjevim igram kaže bolje. Franšiza Spiderman je večino prodaje beležila v maloprodaji, kar pomeni, da bo vsaj za zdaj Sony ostal pri fizičnih kopijah iger.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Xbox konzole

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več