Računalništvo, telefonija
03.10.2011 14:41

Deli z drugimi:

Share

Bodo avtomobili kmalu brali naše misli?

Nas v bližnji prihodnosti čakajo avtomobili, ki bodo vozili sami?
Nas v bližnji prihodnosti čakajo avtomobili, ki bodo vozili sami?

Pred kratkim je skupina nadobudnih raziskovalcev pripravila prototip kolesa Prius X Parlee, katerega razvoj in izdelavo je v precejšnji meri financiral japonski avtomobilski gigant Toyota. Tu je šlo za kolo, kjer je bilo mogoče prestave zamenjevati kar z mislimi. Pri avtomobilskem gigantu Nissan so šli še nekoliko dlje. Ti v sodelovanju s politehniško fakulteto v Lausanni razvijajo avtomobil, ki bo znal predvideti voznikove želje oziroma ukaze.

Nissan naj bi prvi avtomobil, ki ga bo mogoče upravljati z mislimi, predstavil že v prvi polovici naslednjega leta. Preizkusi, s katerimi želi avtomobilski gigant pridobiti čim več podatkov, ki bodo avtomobilskemu računalniku pomagali pri zaznavanju voznikovih namer, so namreč že obrodili želene sadove. Pri branju misli se seveda poslužujejo bralnika magnetnih resonanc, ki nadzira več točk v možganih. Aplikacija pa v realnem času spremlja dejavnost možganov z merjenjem njihovega elektromagnetnega valovanja in ta »pretvori« v električni »ukaz« za izvedbo določenega ukaza.

Podjetje Nissan tu opozarja, da ne razvija avtomobila, ki ga bo mogoče voziti z mislimi. Z novim sistemom naj bi se sprva le odpravila »neskladja« med voznikom in avtomobilom. S tem naj bi se posledično precej povečala varnost. Avtomobilski računalnik bo namreč spremljal voznika na način, da bo natančno vedel kaj ta namerava storiti in to že nekaj deset milisekund prej, preden bo dejansko opravil želeni »manever«. Ta bo vozniku priskočil na pomoč pri prehitevanju, v križiščih in zamenjavi voznega pasu. To bo dejansko osnova za razvoj naprednih sistemov, ki bodo omogočili, da bo vožnja z avtomobilom varnejša in enostavnejša. Ta sistem naj bi bil pisan na kožo celo invalidom, ki ne morejo upravljati z invalidskimi vozički.


Prijavi napako v članku