Računalništvo, telefonija
16.10.2018 06:04

Deli z drugimi:

Share

Bodite zelo pozorni na lažno posodobitev Flasha!

Posodobitve za vaše programe nameščajte izključno iz uradnih virov!
Posodobitve za vaše programe nameščajte izključno iz uradnih virov!

Varnostne pomanjkljivosti so na različnih sistemih vedno prisotne. Napadalci dnevno odkrivajo nove pomanjkljivosti. Zaradi tega je naša ključna naloga ta, da tem pomanjkljivostim sledimo in pravočasno izvajajo varnostne nadgradnje programske opreme. Pri tem seveda moramo biti zelo pozorni, saj na svetovnem spletu najdemo tudi takšne nadgradnje, ki vsebujejo škodljive programske kode, kar so nedavno odkrili varnostni strokovnjaki podjetja Palo Alto Networks.

Nadvse nevarna škodljiva programska koda je bila odkrita v lažni posodobitvi za programsko opremo Flash, ta pa je na svetovnem spletu prisotna že od avgusta letos. Po uspešno izvedeni okužbi uporabnik občuti občutno počasnejše delovanje osebnega računalnika, saj zlonamerna koda procesorsko moč računalnika koristi za prikrito rudarjenje kriptovalut. Nova zlonamerna koda je posebna tudi v tem, da je ta dejansko skrita v legitimni posodobitvi za program Flash, kar pomeni, da bomo z namestitvijo posodobitve dejansko posodobili tudi sicer zelo ranljivi Flash.

Varnostni strokovnjaki podjetja Palo Alto Networks trenutno še nimajo podatka o tem, koliko uporabnikov osebnih računalnikov se je dejansko okužilo z novo zlonamerno programsko kodo. Ker pa je lažne posodobitve zelo težko ločiti od legitimnih, vam priporočamo, da posodobitve za programsko opremo prenašate izključno iz uradnih spletnih strani in ne iz nepreverjenih virov ali datotek in povezav, ki jih prejmete preko družbenih omrežij ali elektronske pošte.


Prijavi napako v članku