Programska oprema
22.04.2012 06:50
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo YouTube moral uvesti cenzuro?

Uvedba cenzure bi lahko celo pokopala priljubljene portal za izmenjavo filmskih posnetkov YouTube.
Uvedba cenzure bi lahko celo pokopala priljubljene portal za izmenjavo filmskih posnetkov YouTube.

Portal YouTube je največji ponudnik spletne storitve za izmenjavo filmskih posnetkov. Ta je namreč vedno vsaj korak pred konkurenco. Zadnji dogodki pa kažejo na to, da bo YouTube pričel počasi izgubljati boj s konkurenco. Hamburško sodišče je namreč razsodilo, da je priljubljeni portal za izmenjavo filmskih posnetkov odgovoren za vse posnetke, ki ji njegovi uporabniki naložijo na trde diske strežnikov.

Nemško sodišče je s sodbo dejansko na YouTube preneslo vso odgovornost za kršitev avtorskih pravic s strani uporabnikov njegovih storitev. In to še ni vse. Hamburško sodišče je priljubljenemu portalu za izmenjavo filmskih posnetkov naložilo, da mora uvesti mehanizem za filtriranje vseh videoposnetkov, ki so zaščiteni s strani nemškega združenja za varovanje avtorskih pravic Gema. YouTube bi moral to narediti na način, da bi uporabnikom onemogočil nalaganje tovrstnih filmskih posnetkov, kar je v praksi seveda zelo težko doseči.

Če YouTube ne bo izpolnil zahtev nemškega sodišča, mu grozi visoka denarna kazen. Za vsak nelegalno naložen videoposnetek ga namreč lahko doleti kazen v višini vrtoglavih 250 tisoč evrov. Vodilni možje YouTuba se z odločitvijo nemškega sodišča kakopak ne strinjajo. Ti trdno verjamejo v to, da ne morajo biti odgovorni za videoposnetke, ki jih na njihov portal nalagajo uporabniki. Zaradi tega se bodo na sodbo hamburškega sodišča pritožili. Če jim pritožba ne bo uspela bomo kakopak kratko potegnili prav uporabniki, saj bo YouTube prisiljen v izvajanje cenzure.

Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Prijavi napako v članku