Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
28.01.2023 08:06

Deli z drugimi:

Share

Bo umetna inteligenca Midjourney nadomestila oblikovalce in slikarje?

Pred nami je doba virtualnih umetnin, ki jo bo zaznamovala umetna inteligenca.

V zadnjem letu se je pojavilo kar nekaj orodij z umetno inteligenco (AI), ki lahko povprečnega spletnega uporabnika spremenijo v (amaterskega) umetnika, pisatelja, programerja ali kaj drugega. Pred kratkim smo že govorili o umetni inteligenci v obliki klepetalnika – ChatGPT – ki se uči skozi pogovore in na podlagi vaših vprašanj ustvari zanimive odgovore, spise, eseje, programske kode in še več. Tokrat bi se posvetili enemu izmed orodij, ki lahko z umetno inteligenco in pravimi ukazi ustvari zelo realistične fotografije.

Sliši se zabavno. Eno najpogostejših orodij z umetno inteligenco je Midjourney, ki ga ljudje uporabljajo za ustvarjanje sanjskih pokrajin, futurističnih mest in abstraktnih pojmov z le nekaj besedami. Ker je vpletena umetna inteligenca, ki vse skupaj naredi zastrašujoče enostavno, se kot vedno pojavlja vprašanje, ali bo AI v prihodnosti popolnoma nadomestila človeka. Več o tem v nadaljevanju.

Kako začeti uporabljati Midjourney?

Če bi radi eksperimentirali z umetno inteligenco Midjourney, imamo dobre novice. Vse skupaj je zelo enostavno in tudi brezplačno (do določene mere). Potrebovali boste profil na platformi Discord, nekaj minut časa in nekaj domišljije. Poglejmo si, kako izgleda »risanje« s pomočjo umetne inteligence.

Kot rečeno boste potrebovali Discord profil, kajti Midjourney svoje naloge v celoti izvaja na Discordovih strežnikih. Prijava je brezplačna.

Po registraciji oziroma vpisu, če že imate Discord račun, obiščite spletno stran Midjourney. Tam izberite razdelek »Join the Beta«, ki vas bo samodejno preusmeril na Discordov strežnik. Sprejmite povabilo in pot nadaljujte v aplikaciji Discord ali pa kar preko spletnega brskalnika.

Umetna-inteligenca-Midjourney-AI-orodja (3)

Če ste prvič na Discordu, naj vas uporabniški vmesnik ne zmede. Na levi strani imate t. i. »sobe«, ki se razlikujejo po svojem namenu. Za začetek si lahko ogledate sobo »rules« (slo. pravila) in se seznanite, kaj je dovoljeno in kaj ne. To je pomembno, saj nočete z napačnimi ukazi ali neprimernim obnašanjem tvegati prepovedi oziroma blokade računa.

Ko ste pripravljeni, se pridružite eni izmed sob za nove uporabnike (angl. newcomer rooms). Ni pomembno, katero izberete, vse so enakovredne.

Sedaj lahko začnete ustvarjati umetnine s pomočjo umetne inteligence. Preden začnete, imejte v mislih, da imate na voljo omejeno število ukazov. Ustvarite lahko približno 25 brezplačnih slik oziroma pozivov. Za kaj več boste morali kupiti polno članstvo. Če ne mislite zapravljati denarja in se mislite z umetno inteligenco le malce poigrati, potem bodite pri naštevanju ukazov prepričani, da so to res tisti ukazi, ki jih želite uporabiti. Kot alternativo pa si lahko ustvarite več Discord profilov in tako podaljšate svojo brezplačno naročnino. Rešitev sicer ni idealna, saj boste na koncu imeli kup računov, ki jih boste težko upravljali.

Ustvarite svojo prvo AI fotografijo

Za pomoč se lahko kadarkoli obrnete na sam Discord strežnik, in sicer tako, da v ukazno vrstico vpišite /help in dobili boste seznam ukazov, ki jih lahko uporabite. V večini primerov boste uporabljali ukaz /imagine in nato zaporedje besed oziroma besednih zvez.

Umetna-inteligenca-Midjourney-AI-orodja (2)

Čas za prvo fotografijo. Vtipkajte /imagine v klepetu oziroma ukazni vrstici sobe za novince. Tako boste ustvarili pozivno polje, v katerega lahko vnesete opis slike. Bolj kot boste natančni s svojim opisom, boljše rezultate bo umetna inteligenca ustvarila. Bodite ustvarjalni in če iščete na primer točno določen slog, ga vključite v svoj opis.

Ko ste zaključili z opisovanjem, kliknite “enter”. Midjourney bo potreboval približno eno minuto, da ustvari 4 primere fotografij glede na vaš opis.

Po končanem upodabljanju boste pod ustvarjenimi fotografijami lahko opazili okenčka U1, U2 … V1, V2 … Številke ustrezajo štirim primerom fotografij, ki jih je ustvarila umetna inteligenca. Če izberete U, boste povečali ločljivost določene slike v večjo, bolj definirano različico. Če izberete V, boste ustvarili popolnoma novo sliko na podlagi izbrane fotografije. Na strani je tudi gumb za osvežitev, s katerim lahko zahtevate nov niz fotografij.

Pozor! Vsak izmed teh izborov bo porabil enega izmed brezplačnih pozivov, zato bodite 100 % prepričani, preden kliknete na katero izmed možnosti.

Ko najdete AI fotografijo, ki vam je všeč, kliknite na poziv U in številko fotografije. S tem ji boste izboljšali ločljivost in pojavile se vam bodo nove možnosti. Z ukazom »Make variations« boste ustvarili več podobnih različic fotografije. Med možnostmi imate še »Povečaj ločljivost na največjo možno vrednost«, »Rahla izboljšava ločljivosti« in podobno.

Ko končate, si lahko fotografijo pošljete v svoj e-poštni nabiralnik, tako da izberete emoji pisemske ovojnice. AI fotografijo si lahko sedaj snamete na namizje.

Če mislite, da boste aktivno uporabljali Midjourney za službo ali šolo, potem si lahko omislite naročnino – na voljo so od najbolj osnovne (8 dolarjev na mesec) do profesionalnega računa, za katerega boste odšteli 48 dolarjev na mesec, v zameno pa boste dobili 30 ur hitrega generiranja fotografij, neomejeno število fotografij s počasnim generiranjem in še več. Če se želite naročiti na Midjourney, v ukazno vrstico vpišite /subscribe, kliknite Enter in izberite naročnino.

Tisti, ki nameravate resno in dolgoročno uporabljati Midjourney, si boste želeli ogledati tudi priročnik, ki vam bo ponudil večji seznam ukazov in nekaj nasvetov za ustvarjanje slik.

Ne gre za AI proti človeku, temveč za medsebojno sodelovanje

Na začetku smo postavili vprašanje, ali bo umetna inteligenca nadomestila človeka? Cilj vsake nove tehnologije je olajšati delo in življenje ljudi. Neizogibno je, da nova tehnologija vpliva na družbo in do določene mere spremeni naš način življenja. Umetna inteligenca bo spremenila in do neke mere nadomestila današnje oblikovalce, programerje … V isti sapi pa bo ustvarila oblikovalce in programerje prihodnosti. AI, tako kot vsa orodja, bo postala vsakodnevni spremljevalec oblikovalcev po vsem svetu.

Druga AI orodja za generiranje fotografij

Midjourney ni edino tovrstno AI orodje na trgu. V zadnjem času se je razplamtelo kar nekaj podobnih, od bolj osnovnih do naprednejših od Midjourneyja.

Nightcafe je osnovna alternativa, ki jo lahko uporabljate kar preko spleta. Podobno kot pri Midjourney boste v ukazno vrstico vpisali opis v angleščini in počakali, da umetna inteligenca opravi svoje delo. Ko ustvarjate novo podobo, lahko izbirate med različnimi umetniškimi slogi, kot so oljna slika, mat, steampunk in podobno. Dodate lahko tudi različne modifikatorje in izbirate med dvema AI stiloma: umetniški in koherentni.

Starry AI, orodje, ki ga lahko uporabljate preko spleta ali telefona (Android, iOS), ustvarja fotografije na podoben način kot prejšnji kandidati. Glavna razlika je, da ponuja bolj natančen nadzor nad določenimi vidiki, zaradi česar so rezultati lahko veliko bolj osebni.

Craiyon (prej Dall-E Mini) in Dall-E 2 sta plod razvijalcev OpenAI, ki so odgovorni tudi za razvoj neverjetne umetne inteligence ChatGPT. Tako kot vse ostale umetne inteligence tudi ti dve generirata fotografije glede na vaše ukaze.

Tovrstnih orodij je v tem trenutku res veliko. Omembe vredne so še Mage Space, Dream by Wombo, Pixray in Stable Diffusion, ki si ga lahko namestite na osebni računalnik. Pogoj za uporabo pa je dovolj zmogljiv računalnik, saj uporablja strojne vire računalnika.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca Midjourney


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več