Računalništvo, telefonija
16.10.2017 09:19

Deli z drugimi:

Share

Bo Qualcomm podjetju Apple pošteno zagrenil življenje na Kitajskem?

Qualcomm od pekinškega sodišča zahteva popolno prepoved prodaje Applovih izdelkov.
Qualcomm od pekinškega sodišča zahteva popolno prepoved prodaje Applovih izdelkov.

Skorajda vsak dan beremo novice o takšnih in drugačnih patentnih vojnah na področju informacijske tehnologije. Tu gre predvsem za kršitve na področju tehnoloških rešitev kot registriranih blagovnih znamk. V te tožbe se dnevno zapletata predvsem tehnološka giganta Google in Apple, ki kar nekaj bitk bojujeta tudi med sabo. Nedavno pa se je v ta boj »spustilo« še podjetje Qualcomm in sicer proti podjetju Apple zaradi domnevne kršitve treh patentov.

Podjetje Qualcomm je tožbo proti podjetju Apple sprožilo na pekinškem sodišču in sicer z obrazložitvijo, da podjetje Apple nezakonito uporablja njegovo tehnologijo, ki je neposredno povezana s funkcijo Force Touch, ki je sestavni del tehnologije vgrajene v pametni mobilni telefon iPhone. Qualcomm od kitajskega sodišča seveda zahteva popolno prepoved prodaje Appovih izdelkov na kitajskem trgu. Če mu bo namera uspela bo podjetje Apple finančno utrpelo zelo veliko škodo, saj je v zadnjem fiskalnem letu na tem trgu ustvaril kar 22,5 odstotkov vseh prihodkov.

Pri podjetju Apple seveda zatrjujejo, da do kršitve omenjenih patentov ni prišlo in da bodo to tudi dokazali v postopku pred pristojnim pekinškim sodiščem. Prva obravnava o omenjeni zadevi pa bo po vsej verjetnosti razpisana še letos.


Prijavi napako v članku