Strojna oprema
17.03.2021 08:31
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Mac Mini zmogljivejši od delovne postaje Mac Pro (2019)?

Novi Apple Mac Mini M1X naj bi zlahka prekosil tudi najzmogljivejše delovne postaje.
Novi Apple Mac Mini M1X naj bi zlahka prekosil tudi najzmogljivejše delovne postaje.

Ob predstavitvi prvega procesorja Apple M1 je bilo med računalniškimi zanesenjaki veliko navdušenja. Novost je namreč v sintetičnih testih dosegla trikrat večjo zmogljivost v primerjavi s štirijedrnim procesorjem Intel, ki je bil vgrajen v prejšnji generaciji računalnikov Apple. Precejšnjih izboljšav zmogljivosti je bila deležna tudi vgrajena grafična rešitev, saj naj bi ponujala do šestkrat večjo zmogljivost v primerjavi s prejšnjo generacijo.

Še precej boljši pa naj bi bil prihajajoči procesor Apple M1X, ki naj bi predstavljal evolucijo procesorja M1. Novost bi lahko namreč podatke preračunavala s kar 16 procesorskimi jedri ali celo 32 procesorskimi sredicami, za grafične vsebine pa naj bi bilo na voljo 128 jeder. Apple naj bi novost najprej preizkusil v praksi, uporabnikom pa bo seveda ponudil najboljšo rešitev. Sprva naj bi novost našli v računalnikih Mac Mini.

Če gre verjeti spletnim govoricam, bo novi miniaturni Applov računalniški sistem Mac Mini z 12-jednim procesorjem Apple M1X nadvse zmogljiv. V večjedrnem načinu delovanja bi lahko brez težav prekosil zmogljivost delovne postaje Apple Mac Pro iz leta 2019. Gre za preračunanih 12.582 evrov vredno delovno postajo, opremljeno z 12-jedrnim procesorjem Intel Xeon. Poleg tega naj bi procesor Apple M1X ponujal še izjemno grafično zmogljivost.

Na to, kako dejansko zmogljiv bo miniaturni računalniški sistem Apple Mac Mini, bo treba seveda še nekoliko počakati. Novost naj bi bila namreč na voljo v drugi polovici letošnjega leta. Upajmo le, da ne bo predraga.


Prijavi napako v članku