Namizni računalniki
20.02.2012 14:46
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Revolucionarni računalnik 21. stoletja

Apple želi funkcionalnosti iPada prenesti tudi na osebne računalnike. Nastal bi naj iMac Touch.
Apple želi funkcionalnosti iPada prenesti tudi na osebne računalnike. Nastal bi naj iMac Touch.

Apple se že nekaj časa trudi izvesti konvergenco svoje tehnologije, kar je moč videti pri iPadu, ki dokaj uspešno nadomešča osebni računalnik. Obenem želi Apple tehnologijo iPada prenesti na računalnike Mac. To predvsem velja za uporabo preprostejših aplikacij in njihov intuitivni nadzor, po možnosti z uporabo multi-touch trackpada. Želja po zbliževanju sistema Mac OS X in iOS-a je pripeljala tudi do formalnega preimenovanja. Novi operacijski sistem bo namreč ob besedo in se bo po novem imenoval le “OS X 10,8 Mountain Lion“. Lev ostaja lev, čeprav je po novem “gorski”, Apple pa še naprej ostaja zvest svojemu načinu trženja, ki označuje manjše nadgradnje operacijskega sistema. Jedro sistema tako ostaja isto, novost so le manjše nadgradnje in nekaj dodatnih aplikacij.

In zakaj se pravzaprav gre? Že Steve Jobs je imel vizijo, da bi napravil velike računalniške zaslone občutljive na dotik, vendar pa je kmalu obupal iz preprostega razloga, da bi bilo takšno delo precej dolgočasno. Da bi bila stvar smiselna, bi moral biti računalnik položen na mizo, oziroma še bolje vgrajen v samo mizo. Do zdaj česa takšnega še nismo videli, a Apple tudi brez Jobsa očitno ostaja vizionarski. Po internetu so namreč zaokrožile novice, da je Apple že patentiral sistem, s pomočjo katerega bi se lahko računalnik iMac z lahkoto preklapljal iz navpičnega (primeren za gledanje filmov) v vodoraven položaj. Tako bi dobili nekakšno kombinacijo tablice in osebnega računalnika, ki bi odgovarjala na različne uporabnikove potrebe. Vse novice v zvezi z novem operacijskim sistemom OS X Mountain Lion kažejo na to, da se pri Applu že pripravljajo na spoj omenjenih tehnologij, s čemer bomo kmalu priča nekakšnemu super računalniku 21. stoletja: enostavnemu, nevsiljivemu ter predvsem uporabnemu.

V vizualnem smislu bodo sodobni računalniki postali nepomembni, uporabnikova pozornost pa se bo usmerila predvsem na njihovo funkcionalnost. Računalniki bodo tako morali biti čim bolj pregledni in uporabni, dostopni tudi tistim z nekoliko manj (ali nič) računalniškega znanja. Prav enostavnost, eleganca in zanesljivost so razlogi za velik uspeh Applovega iPada, ki bo očitno glavno vodilo pri načrtovanju novodobnih Macov. Slednje je moč opaziti tudi v Applovih reklamah, kjer se poleg iMaca raje kot Magic Mouse oglašuje Magic tracpad. Razlog je seveda povsem preprost, uporabnike privaditi upravljanja s prsti. Podobne indice kažejo tudi oglasi za delovna mesta, saj Apple že nekaj let išče najsposobnejše inženirje za namizno tehnologijo upravljanja na dotik. Torej če bi morali staviti na to, kako bo izgledala prva večja sprememba Applovega iMaca, potem bi se vsekakor odločili za slednje – prilagodljiv vertikalno / horizontalni iMac Touch.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku