Računalništvo, telefonija
21.11.2018 06:15
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Google News za Evropejce postal del zgodovine?

Če bo Evropska unija vztrajala pri sprejemu sporne zakonodaje, se bo Google News moral posloviti.
Če bo Evropska unija vztrajala pri sprejemu sporne zakonodaje, se bo Google News moral posloviti.

Pred štirimi leti so v Španiji sprejeli zakon, na podlagi katerega so morala spletna mesta, ki zbirajo in prikazujejo naslove ter povzetke novic številnih medijev, plačevati poseben davek za reprodukcijo vsebin, pridobljenih s spletnih strani medijev. Ker bi ta zakon prizadel predvsem podjetje Google, so se pri računalniškem gigantu odločili, da njihov spletni novičarski agregator enostavno ukinejo. To v praksi pomeni, da Špancem storitev Google News od leta 2014 ni več na voljo.

Ker Evropska unija resno razmišlja o tem, da bi s spremembo evropske zakonodaje poseben davek za reprodukcijo vsebin, pridobljenih s spletnih strani medijev, uvedla na njenem celotnem ozemlju, so pri podjetju Google že na nogah. Ti so namreč že napovedali, da bodo zaradi napovedane spremembe v evropski zakonodaji na območju celotne Evropske unije izklopili med uporabniki zelo priljubljeno spletno storitev Google News, zato predstavniki podjetja Google poskušajo storiti vse, da bi sprejem te zakonodaje preprečili.

Izkušnje iz Španije sicer kažejo na to, da bi bila ukinitev storitve Google News slaba za novičarske spletne strani, saj se je spletni promet na španskih spletnih straneh takoj po prenehanju delovanja spletnega novičarskega agregatorja v povprečju zmanjšal med 10 in 15 odstotki. Pri tem pa je zanimivo, da se je spletni promet zmanjšal predvsem na račun povezav iz tujine, medtem ko se je notranji promet celo povečal, saj so uporabniki sedaj “prisiljeni” posamično obiskati vsako novičarsko spletno stran.


Prijavi napako v članku