Računalništvo, telefonija
23.08.2017 19:00

Deli z drugimi:

Share

Bo ameriška vojska napadla hekerje?

Bo ameriška vojska napadla hekerje?
Bo ameriška vojska napadla hekerje?

Vlada ZDA ima zanimivo idejo, kako postopoma vrniti udarec vsem zlonamernim hekerjem. Kot vse kaže bodo njihove lastne zlonamerne programske opreme uporabili v svojo korist. Ideja temelji na tem, da bi vojaške in vladne agencije lahko hekersko zlonamerno programsko opremo poslale nazaj njihovim ustvarjalcem. “Hack back” strategija je bila predstavljena s strani generala Vincenta Stewarta iz DIA (“U.S. Defense Intelligence Agency”) na konferenci v Missouriju, ki jo vsako leto prireja oddelek ameriške vojske Defense Intelligence Information Systems (DoDIIS).

Stewart je v izjavi za medije povedal, da imajo v načrtu izolirati zlonamerno programsko opremo, reinženirati in pripraviti za ponovno rabo. Tarče “hack back” strategije so seveda hekerji, ki s svojim početje povzročajo velike preglavice tako vladi kot vojski. Na konferenci je Stewart jasno povedal: “Če želimo obstajati, moramo ukrepati!” Na konferenci so se zbrali predstavniki vseh največjih organizacij s področja varnosti: FBI, CIA, National Security Agency (NSA), National Geospatial-Intelligence Agency in pisarna direktorja Nacionalne inteligence. Poleg teh so se konference udeležila velika imena tehnoloških podjetij kot so Microsoft, Xerox, NFL, FireEye in DataRobot.

Na samem dogodku je bilo zelo jasno, da DIA želi agresivno pristopiti k hekerskim napadom, ki se v zadnjem času pojavljajo vse pogosteje. K temu je Stewartov predlog seveda nekoliko dodatno pripomogel, je pa res, da so hekerji vse bolj natančni in inovativni, kar pomeni, da agencije in vojsko čaka težka naloga. Tudi glavni vodja informatike vojske ZDA je potrdil, da si želijo agresivnejši pristop.

Janice Glover-Jones je za portal International Business Times razložila, da so se v ameriški vojski vseskozi trudili izboljšati lastne, interne procese, poslovne prakse in integracijo. “Danes gledamo navzven, direktno v smer grožnje. Te se pojavljajo in gibljejo z večjo hitrostjo kot kdajkoli prej in zato moramo ostati vsaj en korak pred njimi”.

Kdo bo tisti, ki se bo znašel na strani žrtve ameriške vojske, za zdaj še ni znano. Komandir William Marks iz ameriške mornarice je med svojim govorom na konferneci opozoril, da grožnje dandanes niso več omejene z nacionalnimi mejami, niti ne z vojaškimi ali ekonomskimi. “Grožnje in zlonamerne programske opreme ne poznajo meja, starostne meje ali jezikovnih preprek”, je še dodal.

Kot je Marks predstavil v svoji predstavitvi je napad na ameriško vojsko ali vlado možen praktično iz kjerkoli. Lahko ga sproži velika nacija ali 12-letni otrok z nekaj računalniškega znanja. Takšni in podobni primeri so se že dogajali in predvsem ta širina in neobvladljivost potencialnih groženj je največja skrb ameriške vojske. Vprašanje, ki si ga sedaj zastavljajo vodilni možje vojske je, ali naj so ukrepi enaki za 12-letnika in enaki za ogromno, svetovno velesilo. Dvoma o tem, kdo predstavlja večjo nevarnost ni, zato je to vprašanje eno ključnih, ki jih je potrebno karseda hitro rešiti.

Ideja ameriške vojske glede strategije “hack back” ima svoje prednosti in slabosti, prav tako ima tiste, ki jo podpirajo in tiste, ki ji nasprotujejo. Kdaj lahko pričakujemo prve poizkuse napada na hekerje ni znano, prav tako ni znano ali sploh lahko pričakujemo takšne ukrepe, ali pa gre zgolj za grožnje, ki naj bi hekerej poizkušale nekoliko prestrašiti.


Prijavi napako v članku