Računalništvo, telefonija
06.01.2018 12:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Biometrična plačilna kartica

Prstni odtis danes služi za vse od odklepanja mobilnega telefona, domačih vrat in podobnih zasebnih stvari. Kmalu bo tudi nadomestil vnos PINa v prodajalnah.
MasterCard predstavlja biometrično kartico
MasterCard predstavlja biometrično kartico

Vsakodnevno smo že skoraj pozabili na vzorce za odklepanje, razna gesla in ključe za dostop do doma, vsaj tisti ki imajo malo več pod palcem. Vendar sedaj, naj bi tudi pozabili na PIN, oziroma osebno številko, ki jo vnesemo, kadar plačamo na POS terminalu – kjerkoli izven našega doma.

Vodilno podjetje za kartično poslovanje MasterCard je tako predstavilo svojo kartico, z biometričnim prepoznavanjem, katera uporabi kar naš prstni odtis namesto osebne PIN številke, da potrdi transakcijo.

Ob plačilu, bi tako uporabili svoj prstni odtis, kateri bi se pretvoril v digitalno obliko ob plačilu ter se tako posredoval na bančne strežnike, kjer naj bi se overil, ali smo pooblaščena oseba ali ne.

Seveda bi lahko uporabili tudi osebno številko – PIN, v primeru da prstni odtis ne bi deloval, ali ga iz preprostega razloga ne bi želeli uporabiti.

Kartica naj bi omogočala, da shranimo do dva prstna odtisa hkrati.

Trenutno je kartica še v testni fazi in naj bi bila kmalu nared za širšo javnost. Edina slabost, ki naj bi jo kartica prenašala je ta, da bi morali iti osebno na banko, kjer nam bi “vzeli” naš prstni odtis in ga pretvorili v digitalni zapis.

Kartico naj bi prejeli takoj, vendar bomo morali na njo, vsaj na začetku počakati kar nekaj dni.


Prijavi napako v članku