Programska oprema
12.12.2006 11:11

Deli z drugimi:

Share

Bi radi delali igre za Xbox 360?

Microsoft je izdal XNA Studio Express, programsko ogrodje, ki omogoča slehernikom z žilico za dizajn in nekaj malega programskega znanja, da izdelajo svojo igro za Xbox 360. Če je bil do sedaj Xbox Live servis najbolj izrazit družabni del Xbox-a 360, bo XNA orodje v tem aspektu, kot tudi za Live Arcade, naredilo velik korak naprej.
Program oz. skupek orodij je kolikor se le da preprost za uporabo, saj odstrani ponavadi nujno, duhamorno in ponavljajoče se pisanje kode. Z Microsoftove strani ga lahko zastonj dol potegne kdorkoli želi, potrebujete pa Windows XP z SP2 varnostnim popravkom – podpora za Visto in morebiti tudi za prejšnje Windowse bo prišla kasneje – in grafično kartico, ki podpira DirectX 9.0c in senčilnike različice 1.1. Orodje samo temelji na Visual C# 2005 Express Edition in na Microsoftovem .NET ogrodju.
Skupaj s programom so preko Live servisa začeli tudi z t.i. XNA Klubom za izdelovalce in tisti, ki se mu pridružijo, bodo imeli dostop do različnih dodatnih, pomožnih orodij za izdelovanje iger. Je pa klub namenjen samo resnim, saj je za celoletno naročnino v klub potrebno plačati 99 dolarjev.
Igre, ki jih izdelate, boste lahko poslali prijateljem, vendar bodo tudi oni morali imeli XNA program, saj bodo le tako lahko igrali vašo kreacijo. Lahko boste tudi odprli svojo internetno stran in dali vaše igre na voljo za dolpoteg, saj Microsoftov uradni distributivni kanal še nekaj časa ne bo na voljo. Na samem Xbox-u 360 pa bodo tovrstne igre lahko igrali le včlanjeni v XNA Klub.
To je prvi tovrsten klub, namenjen druženju nadobudnih razvijalcev iger, ki si bodo z deljenjem idej in znanja pomagali do splavitve lastne igre na konzoli naslednje generacije, pravi Microsoftov generalni direktor za skupino igričarskih razvijalcev Chris Satchell. Pravi tudi, da je to samo začetek revolucije razvijanja iger. Iz Live Arcade-a želijo narediti nekakšen “YouTube za videoigre”, je še dodal. Ne smemo pa pozabiti, da je XNA pravzaprav tudi eno od orožij za bitko s konkurenco, saj izdajata tako Nintendo kot Sony svoje stare igre preko svojih servisov.
Vseeno čestitke Microsoftu za resnično super idejo. Tisti pa, ki menite, da imate žilico za razvijanje igre in dobro idejo, pa le na delo. Morda vaš izdelek postane najbolj igrana doma izdelana igra in vas opazi kdo pri, recimo, Blizzardu, Rockstar-u ali Bungie-u …


Prijavi napako v članku