Računalništvo, telefonija
27.02.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Bi prodali vaše osebne podatke za dodaten zaslužek? Raziskava pravi »ne«

Bi prodali vaše osebne podatke za dodaten zaslužek? Raziskava pravi »ne«
Bi prodali vaše osebne podatke za dodaten zaslužek? Raziskava pravi »ne«

Po podatkih manjše agencije za zaščito pravic potrošnikov Consumer Champion, bi zgolj 3% sodelujočih v raziskavi bilo pripravljenih prodati svoje osebne podatke. 63% jih trdi, da podatkov ne bi prodali, medtem ko jih 9% pravi, da bi njihova odločitev temeljila na ceni oz. zaslužku. Torej, velika večina ljudi ne bi nikoli prodala svojih podatkov, še vedno pa ostaja določen odstotek, ki bi bil pripravljen narediti ta korak.


O tem, kaj velika tehnološka podjetja počnejo z našimi osebnimi podatki, smo že veliko govorili in glede na aktualne sprejete zakone in pravila, bodo oglaševalci prisiljeni v nove, inovativne načine, kako targetirati ciljno občinstvo. Nova regulativa, kot je recimo GDPR v Evropski uniji in CCPA (»California Consumer Privacy Act«) v Kaliforniji prinaša nove informacije za uporabnike interneta. Tako bomo uporabniki imeli bolj jasen vpogled v to, kaj se z našimi podatki dogaja, imeli pa bomo tudi več besede pri odločanju o tem, kje se lahko in kje ne uporabljajo naši podatki.


Ideja, da bi lahko potrošniki/uporabniki sami prodajali osebne podatke oglaševalcem, je relativno nova. Če gre verjeti rezultatom zgoraj omenjene raziskave, ta ideja sicer trenutno ne bi bila ravno uspešna, vendar se stvari lahko hitro spremenijo, ko ljudje ugotovijo, kakšen zaslužek jih čaka. V raziskavi je bilo postavljeno vprašanje – »Ali bi prodali svoje spletne osebne podatke za zaslužek?«. Vzorec je bil sicer malo številčen, zgolj 2.000 korespondentov, pa vendarle je zajel predstavnike vseh regij države in tudi vse starostne skupine.


Benyamin Abadi iz agencije Customer Champion je za Digital Trends povedal, da si želijo izvedbo raziskav na večjih vzorcih, vendar jim omejeni proračun to za zdaj preprečuje. Omenimo naj še to, da je spletna stran zaživela septembra lani, naslednji korak pa je, kot omenjeno, povečanje vzorca sodelujočih. »Glede na aktualno dogajanje na področju CCPA in Google piškotkov smo želeli preveriti, kaj si ljudje mislijo«, je povedal Abadi za Digital Trends. Dodal je še, da je bil sam zelo presenečen nad rezultati študije, kajti napovedal je, da bodo ljudje množično pripravljeni prodajati svoje podatke za dodaten zaslužek. Kot vse kaže so podatki ljudem še vedno zelo dragoceni.


Dejstvo je, da se mnogi ne zavedajo, da že »prodajamo« svoje osebne podatke za storitve, ki so ključne za delovanje spleta. Podjetja, kot sta Facebook in Google, nudijo svoje produkte brezplačno, v zameno za osebne podatke, ki se potem uporabljajo za targetirano oglaševanje.


Glavno vprašanje je …

Dejstvo je, da anketa z enim vprašanjem ne prikazuje celostne slike stanja ameriške družbe. »Obstajajo različni tipi podatkov«, je povedal Umesh Padval, partner pri Thomvest Ventures in investitor v kiber podjetja. »Če sprašujete po moji davčni številki, številki kreditne kartice, starosti in ostalih podobnih podatkih, sem za to občutljiv. Tega ne bi nikoli prodal«, je dodal. Podatke, kot so lokacije potovanj in kakšne barve čevljev nosi, pa bi brez zadržkov bil pripravljen deliti. »Pred desetimi leti sem dobival oglase za hotele v Timbuktuju in ženske čevlje. To mi vsekakor ni bilo všeč oz. mi je šlo kar pošteno na živce, Padval povedal za Digital Trends. Danes je večina oglasov, ki jih vidimo, precej natančno izbranih. »Zdaj vedo kje kupujem, kam potujem in zdi se mi, da mi to koristi. Uporabniška izkušnje se je na večih področjih izboljšala«, je zaključil.


»Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti je, kdo uporablja moje podatke, pod kakšnimi pogoji in kako se s temi podatki ravna«, je povedal Dawn Barry, predsednik in soustanovitelj podjetja LunaPBC, »data-sharing« platforme za zdravstvene podatke, ki na nek način že plačuje ljudem za njihove podatke. Uporabniki lahko prostovoljno in anonimno delijo svoje podatke o zdravju s platformo Luna. Naslednji korak je, da neprofitne in profitne organizacije, ki potrebujejo podatke za raziskave in razvoj, plačajo Luni za dostop do teh podatkov. Če Luna generira nek dobiček, ga razdeli med tiste, katerih podatki so bili uporabljeni. Uporabniki lahko podatke takoj tudi odstranijo iz platforme.


»Brez dvoma obstaja določena stopnja sentimentalne vrednosti glede uporabe osebnih podatkov«, razlaga Barry za Digital Trends. Samo predstavljajte si, koliko podatkov o nas imajo podjetja in kaj vse bi lahko z njimi naredili, če bi jih znali pravilno uporabiti. Osebni podatki so od nekdaj pomembno področje znotraj industrije tehnologije. Ali bomo ljudje dejansko lahko prodajali svoje osebne podatke, bo pokazal čas. Bi bilo pa zagotovo zanimivo, da bi lahko vsak med nami sam določil kaj si želi prodati, po kakšni ceni in potem s svojimi osebnimi podatki trgoval na spletnih platformah. Bi bili zraven?


Prijavi napako v članku