Programska oprema
04.05.2006 06:39

Deli z drugimi:

Share

Belinka Perkemija – nov sistem vodenja in nadzora proizvodnje

Proizvodnja vodika in vodikovega peroksida sodi med zelo zahtevne kemijske procese, ki potekajo v podjetju Belinka Perkemija. Ker taki obrati sodijo med eksplozijsko ogrožena območja, je odločilnega pomena, da jih upravljajo čimbolj zanesljivi sistemi. V Belinki za proizvodnjo vodikovega peroksida že nekaj časa uporabljajo Emersonov sistem vodenja in nadzora DeltaV, letos pa so mu dodali še sklop za krmiljenje sistema čiščenja vodika. Tako so informacijsko povezali dva obrata v celovit sistem, ki mu letos nameravajo dodati še nov DeltaV sistem za vodenje proizvodnje vodika. Posodobljen sistem so pripravili in implementirali z domačim znanjem, skupaj s podjetjem ABIT.

“Proizvodnja vodika, čiščenje vodika in proizvodnja vodikovega peroksida so naši najbolj zahtevni procesi in zato tu uporabljamo najbolj sodobne sisteme vodenja in nadzora, med katere sodi tudi DeltaV,” je povedal tehnični direktor Slavko Flajs. Ena izmed poglavitnih prednosti te rešitve je tudi ta, da lahko program sistema DeltaV popravljajo med obratovanjem procesa. “Med obratovanjem lahko menjamo parametre, spreminjamo pogoje, dodajamo nova merjenja v obratu, kar pomeni, da se na podlagi novih podatkov vzpostavi tudi novo, spremenjeno krmiljenje,” pojasnjuje Flajs. Poleg tega so prednosti novega sistema tudi boljša vizualizacija, arhiviranje podatkov, lažja optimizacija regulacijskih zank, redundančnost, hitro in preprosto detektiranje napak in velika prilagodljivost.

Omenjene lastnosti so posebej pomembne zato, ker proizvodnja vodika, glavne sestavine vodikovega peroksida, teče 24 ur na dan, neprekinjeno vse leto, zaustavi in zažene pa se le enkrat letno. Ponovni zagon traja nekaj dni, saj sistem deluje pri visoki temperaturi, kar pomeni, da ga morajo postopoma ohlajati in ponovno ogrevati. Takšen sistem torej ne dopušča pogostih vklopov in izklopov, ampak je vsako popravilo, če je le mogoče, potrebno opraviti med obratovanjem.

“DeltaV je najsodobnejši integriran DCS sistem, ki s svojo funkcionalnostjo zagotavlja varno in zanesljivo obratovanje tudi najbolj zahtevnih tehnoloških postopkov. Omogoča lažje vodenje tehnološkega procesa, doseganje boljših tehnoloških parametrov, enostavno nastavitev in pripravo regulacijskih zank. Poleg tega ima integrirano tudi orodje za vodenje šaržnih sistemov, podpira industrijske standardne komunikacije kot so Fieldbus, Profibus in Modbus za povezavo s procesnimi napravami. Poleg tega omogoča programom za vzdrževanje procesne merilne regulacijske opreme enostaven in on-line dostop do podatkov,” pojasnjuje Marko Mandelj, direktor podjetja ABIT, in dodaja, da ima sistem DeltaV vgrajeno vrsto naprednih funkcij za optimizacijo in lažje vodenje proizvodnje kot so orodje za nastavitev PID regulatorjev, vgrajene ima funkcije za fuzzy regulator, adaptivne regulatorje, orodja za napovedovanje dogodkov, orodja za samodiagnostiko in spremljanje sistema.

Posodobljen sistem omogoča tudi popoln arhiv in sledljivost procesov, saj beleži vse dogodke v procesu in s pomočjo prikazov dogajanj v procesu omogoča optimizacijo procesov tako z ekonomskega kot tudi tehnološkega stališča. Sistem DeltaV je pisan na kožo procesni industriji, saj ji omogoča enostavno uvedbo sistemov vodenja v tehnološko zapletene procese z vrsto regulacijskih zank. Kot poudarja Slavko Flajs, sistem čiščenja vodika z novim sistemom poteka pod bolj definiranimi tehnološkimi pogoji, kar vodi k večjemu izkoristku procesa. Omenjeni sistem DeltaV je povsem samostojen in se programsko samodejno prilagaja obremenitvi obrata, tako da proces vedno deluje optimalno.


Prijavi napako v članku