Računalništvo, telefonija
26.01.2018 08:00

Deli z drugimi:

Share

Baterija, ki zdrži večno

Z Nanowire se baterije nikoli ne obrabijo
Z Nanowire se baterije nikoli ne obrabijo

Ena izmed težav novodobnih baterij poleg kapacitete in hitrosti polnjenja je tudi, koliko ciklov bo zdržala, preden bo postala neuporabna in bo potrebna zamenjava. Poleg kapacitete in hitrosti polnjenja, se je Mya Le Thai odločila izdelati baterijo, katera ne izgubi zmogljivosti tudi po veči polnjenjih. Na dan današnje baterije vpliva večkratno polnjenje, kar se skozi čas pozna na izgubi kapacitete. Proizvajalci obljubljajo do več tisočkratno polnjenje brez izgube kapacitete, vendar bo tega kmalu konec.

Tako so na univerzi v Kaliforniji izdelali nov prototip baterije, katera tudi po več sto tisočih polnjenih ne izgubi svoje kapacitete, kar drastično pripomore k zmogljivosti in k ohranjanju okolja. Tako na primer, smo do sedaj imeli možnost nakup nove naprave ali drago zamenjavo baterije, vendar naj bi se to kaj kmalu spremenilo.

Tega so se lotili tako, da so vstavili majhne zlate niti, v elektrolit, katera je glavna sestavina baterije. Navadne liti-ionske baterije začnejo propadati zaradi razgradnje elektrod v bateriji. Pri testiranjih, je baterija obdržala svojo izvirno kapaciteto tudi po več kot 200.000 polnjenjih, kar je več kot napredek pri razvoju baterij.


Prijavi napako v članku