Računalništvo, telefonija
18.10.2019 07:32
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avtonomno plovilo pripravljeno na čezatlantsko potovanje

Avtonomno plovilo bo na svojo dolgo pot odplulo septembra leta 2020.
Avtonomno plovilo bo na svojo dolgo pot odplulo septembra leta 2020.

Ključna zamisel avtonomne vožnje je predvsem ta, da bodo vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje, torej brez kakršnekoli intervencije človeka. Podjetja v to industrijo vlagajo zajetne vsote denarja, ki segajo v milijarde evrov. Medtem ko je večina podjetij, delujočih na tem področju, usmerjena v električne avtomobile, je tehnološko podjetje IBM ubralo povsem drugačno pot. Njegovi inženirji so namreč zasnovali avtonomno plovilo Maylflower Autonomous Ship ali krajše MAS, ki se bo septembra leta 2020 odpravilo na svoje prvo povsem samostojno čezatlantsko potovanje.

Avtonomno vozilo MAS bo poskušalo pripluti od britanskega mesta Plymouth do ameriškega mesta z enakim imenom v počastitev 400. obletnice plovbe Mayflower, s katero so številni priseljenci prvič prišli iz Velike Britanije v ZDA. Plovilo bo seveda opremljeno z napredno umetno inteligenco, ki bo “sprejemala” odločitve glede smeri plovbe, se izogibala drugim predmetom in posredovala podatke le, če bo ocenila, da je to potrebno. V ta namen bo uporabljeno napredno programsko orodje za oblikovanje operativnih odločitev podjetja IBM, ki se sicer uporablja v finančni industriji za sprejemanje zapletenih poslovnih odločitev. Poleg tega bodo seveda na voljo tudi številni senzorji, ki bodo raziskovalcem posredovali ključne informacije.

Avtonomno vozilo bo potovalo s hitrostjo do največ 20 vozlov (37 kilometrov na uro), njegova skupna dolžina bo 15 metrov, tehtalo pa bo okoli 5 ton. Več informacij o zanimivem tehnološkem dosežku bo znanih kmalu.


Prijavi napako v članku