Računalništvo, telefonija
05.04.2012 15:33

Deli z drugimi:

Share

Avtomobil in helikopter v enem

Bo to čez nekaj let naše osebno vozilo?
Bo to čez nekaj let naše osebno vozilo?

Prelepo bi bilo, če bi se lahko v poletnem času izognili dolgim kolonam na cesti. Še lepše bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli in se nato z njim odpeljali do želenega mesta. Te sanje bodo lahko kmalu postale resničnost. V to je prepričano nizozemsko podjetje PAL-V, ki je uspešno opravilo prvo serijo poskusnih poletov z letečim avtomobilom PAL-V One. Tu dejansko gre za trikolesno cestno vozilo za dve osebi, ki se lahko na enostaven način »prelevi« v čistokrvni helikopter.

Avtomobil in helikopter v enem uporablja nekoliko drugačne materiale kot običajni avtomobili. Ima namreč plastična okna, ki so lažja od steklenih in posebne pnevmatike. Zato ne preseneča, da lahko tako v zraku kot na cesti doseže najvišjo hitrost 180 kilometrov na uro. Vozilo PAL-V One se lahko pobaha še z avtonomijo do 500 kilometrov v zraku ter do 1.200 kilometrov po cesti. Avtomobil in helikopter v enem je izredno stabilen pri vožnji po cesti, saj je opremljen z naprednim mehanizmom nagibanja v zavojih. Hitrost pospeševanja je celo primerljiva s športnimi avtomobili.

Vozilo PAL-V One za vzlet potrebuje 165 metrov asfaltirane ali travne steze, pristane pa lahko praktično kjerkoli. Inženirji zagotavljajo, da je letenje z njim zelo enostavno in varno ter da posameznik za obvladovanje vozila potrebuje le do 30 ur treninga z inštruktorjem. Pot do prodajne različice vozila PAL-V One je še dolga. Podjetje PAL-V trenutno še vedno išče investitorje, ki bi bili pripravljeni v projekt vložiti zajeten kup denarja. Ostalih ovir naj ne bi bilo, saj naj bi novost po zagotovilih inženirjev podjetja PAL-V že izpolnjevala vse zakonske zahteve za vožnjo po tleh in v zraku v večini držav.


Prijavi napako v članku