Industrija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
23.03.2022 08:42

Deli z drugimi:

Share

Avtomatizirajte preverjanje kakovosti z video analitiko

Tehnologije industrije 4.0, kot je video analitika, postajajo cenovno dostopnejše, kar manjšim podjetjem omogoča, da začnejo izkoriščati njihove prednosti.

Tehnologije ‘industrije 4.0’ za digitalno preobrazbo so tradicionalno zahtevale precejšnje naložbe, zato so bile domena velikih podjetij. Z razvojem cenovno dostopnih tehnoloških rešitev, kot je video analitika za preverjanje kakovosti, se to spreminja. Takšne rešitve pomagajo izenačiti konkurenčne pogoje in manjšim podjetjem omogočajo, da izkoristijo izboljšave učinkovitosti in s tem povezane koristi.

Velika podjetja že vlagajo v tehnologije industrije 4.0 – kot so umetna inteligenca (AI), industrijski internet stvari (IoT), strojno učenje (ML) in robotika – za preoblikovanje digitalnih proizvodnih procesov in izgradnjo pametnih ‘podjetij’ prihodnosti.

Žal je bila za mnoga manjša podjetja raven naložb v tovrstno tehnologijo nedosegljiva, zaradi česar so se stalno borila, da bi ostala konkurenčna. Toda tako kot večji akterji so tudi ta manjša podjetja še naprej osredotočena na izboljšanje svojih proizvodnih in drugih procesov, da bi:

 • s povečanjem avtomatizacije povečala učinkovitost,
 • zmanjšala število napak, zmot in nedoslednosti,
 • zmanjšala število izpadov,
 • zmanjšala svoje stroške.
Kaj je industrija 4.0?
Industrija 4.0, znana tudi kot četrta industrijska revolucija, je nenehno preoblikovanje in digitalizacija proizvodnih, industrijskih in dobavnih verig z uporabo velikih količin podatkov, podatkovne analitike, industrijskega interneta, naprav s podporo interneta stvari (kot so pametni senzorji) ter digitalnih orodij in tehnologij za spodbujanje:
večje avtomatizacije,
izboljšane povezljivosti in komunikacije,
samonadzora,
analize in diagnosticiranje težav brez človeškega posredovanja.
Tovarna, proizvodno ali drugo podjetje, ki v svoje procese vključi tehnologije industrije 4.0, lahko na primer omogoči množično proizvodnjo izdelkov višje kakovosti z nižjimi stroški. Odpravljanje človeških napak z avtomatizacijo in pridobivanje uporabnih informacij iz podatkov proizvodne linije, sta ključnega pomena za povečanje produktivnosti in kakovosti v okviru industrije 4.0 - oboje podpirajo rešitve za video pregled kakovosti, obravnavane v tem članku.

Digitalna doslednost

Podjetja si prizadevajo zagotoviti najvišjo raven kakovosti na vsaki stopnji proizvodnega ali montažnega procesa. Nepravilnosti – kot so slabo izdelani deli, poškodovani izdelki ali prisotnost tujih predmetov – lahko povzročijo vrsto težav, kot so:

 • upočasnitev proizvodnje,
 • slaba kakovost končnih izdelkov,
 • draga in dolgotrajna predelava,
 • nevarnosti za okolje ali varnost,
 • povečani proizvodni stroški.

V mnogih primerih je odkrivanje nepravilnosti, preden povzročijo težave, odvisno od vizualnih pregledov kakovosti, ki jih običajno izvajajo ljudje. Narava postopka določa, kaj iščejo, pregledujejo lahko na primer:

 • papir, tkanine ali kovinske površine – ali so gladke in brez napak,
 • dele ali cele izdelke – ali so poškodovani, nepopolni ali onesnaženi,
 • vijake, matice in zapahe- ali so vsi prisotni in ali so pravilno vstavljeni.

Seveda se lahko oseba, ki opravlja vizualne preglede, kot vsakdo, ki opravlja ponavljajoče se naloge, utrudi, dolgočasi ali je raztresena, ali pa lahko v hitrem procesu pregleda le vsak deseti ali dvajseti element.

Ker pa proizvodnja in z njo povezani procesi postajajo vse bolj zapleteni, stranke pa vse bolj zahtevne, morajo podjetja nujno najti način za zmanjšanje možnosti človeških napak pri pregledih kakovosti in zagotoviti, da nič ne uide postopku pregleda.

V našem prejšnjem zapisu smo razpravljali o tem, kako je mogoče programske rešitve za video analitiko – ki združujejo pametne kamere in umetno inteligenco – uporabiti za spremljanje delovnih okolij in pošiljanje opozoril, kadar sta zdravje ali varnost delavcev lahko ogrožena.

Zdaj lahko podobne rešitve za video analitiko uporabite za avtomatizacijo vizualnih pregledov kakovosti. Tega boste sedaj izvajali učinkoviteje in dosledneje kot ljudje, ter tako stopili na pot k proizvodnji brez napak.

Ko video analitiko vključite v digitalno proizvodnjo in avtomatizirane procese, vam bo na voljo še veliko dodatnih prednosti, med drugim:

 • večja produktivnost in nižji proizvodni stroški,
 • bolj predvidljiva proizvodnja in višji standard kakovosti,
 • možnost neprekinjenega obratovanja,
 • nižji stroški kadrov, saj ni treba zaposlovati in usposabljati ljudi za vizualni pregled.

Vizualno preverjanje kakovosti na podlagi umetne inteligence

Konica Minolta je razvila inteligentno rešitev za vizualno preverjanje kakovosti (VQI), ki temelji na umetni inteligenci in pametnih videokamerah, ter vključuje strojni vid in globoko učenje za avtomatizacijo ključnih postopkov vizualnega preverjanja. Naša rešitev VQI:

 • omogoča prepoznavanje in naštevanje nepravilnosti, kot so napake, tujki in onesnaženja,
 • ocenjuje resnost vsake ugotovljene anomalije in usmerja ustrezne ukrepe,
 • prepozna različne izdelke s preverjanjem črtnih kod ali nalepk,
 • je enostaven za spremljanje z uporabo nadzorne plošče v realnem času, ki zagotavlja tudi dolgoročne statistične podatke.

Da bi razumeli njihove procese in boleče točke, ter da prilagodimo našo rešitev za konkretno nalogo, z našimi strankami sodelujemo individualno. Naša rešitev VQI se lahko uporablja v proizvodnji, logistiki, skladiščenju in drugih panogah za namen, kot je vizualni pregled zalog, pregledi procesov, pregledi kakovosti in nadzor kakovosti.
Več o VQI si lahko preberete v eni od prejšnjih objav.


Ste pripravljeni, da se pridružite četrti industrijski revoluciji?

Inteligentna rešitev za vizualno preverjanje kakovosti – prilagojena potrebam vašega podjetja – vam lahko pomaga povečati kakovost, učinkovitost in predvidljivost vaše proizvodnje, logistike ali drugega industrijskega procesa. Poleg tega, da zagotavlja natančnejše in doslednejše rezultate pregledov, kot jih lahko dosežejo ljudje, vas bo usmerila na pot avtomatizacije in digitalizacije vaših dejavnosti.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Tehnološke servisne delavnice so bile v zadnjem letu eden izmed stebrov, ki so omogočali, da je lahko tehnologija poskrbela za karseda normalen potek življenja. Poraba in povpraševanje ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več