Računalništvo, telefonija
05.01.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Za avtoceste v sosednji Avstriji na voljo digitalna vinjeta

Za avtoceste v sosednji Avstriji na voljo digitalna vinjeta
Za avtoceste v sosednji Avstriji na voljo digitalna vinjeta

Avstrijci so napovedali, da bodo lahko uporabniki vinjeto kupili kar prek spleta v digitalni obliki. To pomeni, da s tem odpade iskanje bencinskega servisa, kjer jo lahko kupite, in lepljenje vinjete na vetrobransko steklo. Trenutno uporabniki avstrijskih avtocest lahko kupijo klasično in digitalno vinjeto, vendar lahko pričakujemo, da se bodo klasične vinjete sčasoma povsem umaknile iz prodaje.

Preverjanje ustreznosti bo potekalo z nadzornimi sistemi na avtocesti, kjer bo tako kot pri nas avtomobil zapeljal mimo cestninske postaje, vendar z eno veliko razliko. Cestninske postaje ne bo, ampak bo samo videonadzorni sistem, ki bo zajel registrsko številko avtomobila in preveril v bazi podatkov, ali ste vinjeto kupili ali ne.

Trenutno so na voljo desetdnevne vinjete za devet evrov, dvomesečne za 26,2 evra in letne za 87,3 evre. Cene veljajo za avtomobile in se lahko spreminjajo. Poleg vinjete pa imamo uporabniki tudi možnost nakupa “posebne” vinjete za določene odseke, kot je na primer za Karavanski predor.

Vinjeto bomo lahko tudi vrnili v določenem roku, če je ne bomo uporabili. Vračilo velja samo za fizične osebe. Plačilo je možno kar na spletni strani z vsemi bolj uveljavljenimi debetnimi in kreditnimi karticami, prav tako pa tudi prek PayPala.

Če ste nakup uspešno opravili, pa lahko preverite tudi sami na spletni strani, preden se podate na pot. Kdaj bomo takšne vinjete ugledali pri nas, za zdaj ni znano, saj smo komaj prešli na digitalno cestninjene za tovorna vozila.


Prijavi napako v članku