Računalništvo, telefonija
17.06.2019 14:30
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Avgusta prihaja Click&Touch – prva intuitivna tipkovnica na svetu

Beloruski startup Clevetura LLC je razvil intuitivno tipkovnico, tehnologijo, ki združuje tipkovnico, sledilno tablico in miško. V tipke vgrajeni senzorji omogočajo samodejno in neopazno prehajanje med tipkanjem in uporabo kazalca. Prva intuitivna tipkovnica na svetu Click&Touch bo na voljo avgusta pod znamko Prestigio.
Avgusta prihaja Click&Touch - prva intuitivna tipkovnica na svetu
Avgusta prihaja Click&Touch - prva intuitivna tipkovnica na svetu

Tehnologija Clevetura deluje s pomočjo senzorjev, vgrajenih v tipke, kar jo razlikuje od tehnologije drugih naprav, na primer prenosnikov in zunanjih tipkovnic, ki se uporabljajo z zunanjimi sledilnimi tablicami ali miškami. Tipke se tako kot sledilna tablica ali miška odzivajo na gibe, tako da lahko uporabnik tipka, se pomika po strani ali uporablja kazalec, ne da bi za to moral spremeniti položaj dlani.

Sistem prepozna uporabnikove poteze

Preklapljanje med načini delovanja je samodejno, saj vgrajeni mikro-krmilnik takoj prepozna in obdela vsak dotik ter gib. Uporabniku ni treba razmišljati o načinu uporabe, saj sistem sam prepozna njegove poteze. Zaradi intuitivne interakcije z napravo in popolnoma nove uporabniške izkušnje je ta sistem povsem edinstven.

»S to tipkovnico ne potrebujete ločene sledilne tablice, saj njeno funkcijo opravljajo tipke. Za uporabo kazalca in drugih funkcij sledilne tablice morate le podrsati po tipkah. S to priročno in uporabno funkcijo prihranite čas, saj vam ni treba nenehno spreminjati položaja dlani. Rešitev pravzaprav ponuja popolnoma novo izkušnjo interakcije z računalnikom, saj omogoča intuitivno rabo brez razmišljanja o vnosnih napravah,« sta pojasnila soustanovitelja Cleveture Valentin Sokol in Mihail Krupenkov.

Tehnologija lahko obdeluje istočasne klike, dotike in druge gibe uporabnika. Omogoča uporabo vseh običajnih načinov interakcije, vključno s povečevanjem, podrsavanjem za preklapljanje med virtualnimi namizji in drsenjem z dvema prstoma.

Delali boste občutno hitreje

Sistem lahko občutno pospeši delo, ki zahteva sočasno uporabo tipkovnice in miške. Predstavljajte si, da tipkate pomembno sporočilo, ko vas nekdo pokliče prek Skypa. Da bi klic zavrnili z miško ali sledilno tablico, morate spremeniti položaj dlani, premakniti kazalec, klikniti gumb zavrni in izbrati okno s sporočilom. S Cleveturo lahko klic zavrnete z le enim gibom. Zaradi neopaznega prehajanja med načini interakcije uporabniku ni treba razmišljati o vnosnih napravah.

Beloruski startup Clevetura, imetnik pravic do tehnologije, zadnja leta deluje v beloruskem tehnološkem središču High-Tech Park. V projekt je investiral Sergej Kostevič, ustanovitelj skupine ASBIS in blagovne znamke Prestigio. Od ideje do tržnega prototipa so pretekla približno tri leta, sedaj pa razvijalci čakajo na patent za tehnologijo.

»Že od samega začetka smo verjeli v zmožnosti tega starupa in možnosti, ki jih prinaša intuitivna tipkovnica. To je zanimiv projekt, ki omogoča preprosto širitev uporabe. Sedaj moramo uporabnikom predstaviti novo tehnologijo in njeno uporabnost. S tem startupom smo tesno povezani. Nismo zagotovili le financiranja, ampak bomo tehnologijo tudi tržili na svetovnih trgih. Ta naprava in tehnologija še veliko obetata,« je povedal investitor Sergej Kostevič.

Prve tipkovnice na voljo konec avgusta

Proizvodnja naprav Clevetura se bo začela julija, tipkovnica Click&Touch pa bo pod blagovno znamko Prestigio na trgu na voljo konec avgusta. Do konca leta namerava podjetje izdelati okrog 100.000 naprav.

Uporabnik lahko tipkovnico naenkrat poveže z do petimi napravami z uporabo treh kanalov Bluetooth, klasičnim vmesnikom USB in novim USB-C. Uporabnik lahko spreminja glasnost in previja video nazaj ali naprej z drsenjem levo ali desno po zgornji vrsti tipk. Spreminjanje nastavitev in posodabljanje naprave je mogoče z mobilno aplikacijo. Tipkovnica je izjemno lahka in ergonomske oblike, z utoroma, na katera lahko naslonite dlani.

Naprava bo najprej na voljo v Skupnosti neodvisnih držav in baltskih državah – Belorusiji, Rusiji, Litvi, Ukrajini, Kazahstanu, Estoniji in Latviji. V drugih državah bo na voljo kasneje.

Med morebitne kupce spadajo napredni uporabniki tehnologije in lastniki pametnih TV-jev. Tipkovnica je tudi zelo primerna za podjetja, ki poslujejo s podjetji (B2B), še posebej za upravljanje vsebin na velikem ekranu med predstavitvami in izobraževanji.

»Eden od glavnih ciljev tehnološkega središča High-Tech Park je podpora nadarjenim ljudem in obetavnim projektom. Podjetja zbrana pod našim okriljem ustvarjajo vedno več izdelkov, ki se uporabljajo po celem svetu. Zmeraj smo veseli, ko beloruski starup, ki je začel pri nas, požanje mednarodno priznanje. Še naprej bomo podpirali startupe pri njihovih projektih,« je povedal direktor parka HTP Vsevolod Jančevski.

Vendar pa zunanja tipkovnica ni edini mogoči način uporabe tehnologije Clevetura. Razvijalci že načrtujejo rešitve, s katerimi bi svoje znanje in ideje uporabili na drugih napravah, tudi prenosnikih.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ASBIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ASBIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Logotip zastopnika

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ASBIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku