Računalništvo, telefonija
11.01.2020 15:00

Deli z drugimi:

Share

Asics debitiral s prvimi pametnimi tekaškimi copati

Asics debitiral s prvimi pametnimi tekaškimi copati
Asics debitiral s prvimi pametnimi tekaškimi copati

Asics, japonska korporacija, ki proizvaja obutev in ostalo športno opremo za različne vrste športov, je sprejela nov izziv in se podala na področje pametnih, nosljivih oblačil in obutve. Letošnji CES se jim je zdel prava izbira za predstavitev prototipa, ki naj bi dokončno zaživel do konca leta.


Naznanilo prvih pametnih tekaških copatov sovpada z Asicsovo prvo večjo udeležbo na največjem sejmu tehnologije v Las Vegasu. Videli smo lahko, da je Asics v zadnjem času delal na precej različnih projektih, ki jih je zdaj tudi javno predstavil pred publiko letošnjega CES-a. Med drugim so predstavili tekaške copate, ki pomagajo tekačem prihraniti dragoceno energijo, najbolj pa je publiko navdušil prototip za zdaj še neimenovanih pametnih tekaških copatov. V zadnjih letih smo lahko teh spoznali že več, saj športne blagovne znamke vedno bolj sodelujejo s tehnološkimi podjetji, ki poskrbijo za to, da kupci poleg obutve dobijo še »pametno platformo«.


Tudi Asics se je povezal z japonskim »start-up« podjetjem No New Folk Studio – podjetjem, ki se specializira za senzorno tehnologijo. Pametna športna obutev bo tako nudila večdimenzionalne senzorje okrog vložka in preko senzorjev spremljala gibanje tekača.


Raziskovalna ekipa na Asicsovem Inštitutu za športno znanost bo lahko z novo športno obutvijo ponudila tako »data tracking« in analizo v realnem času. Največjo korist bodo imeli seveda tekači, ki bodo preko pridobljenih podatkov lahko izboljšali svoj tek. Namesto nošenja neke nosljive zapestnice, bo Asicsova obutev izbrane metrike sprejemala direktno preko copatov. Tekačem bodo tako na voljo podatki o moči, stabilnost itd.


Kakorkoli že, še vedno govorimo zgolj o prototipu, kar pomeni, da je trenutno še precej neznanega. Par obutve, ki jo je Asics dejansko fizično predstavil na CES-u, je model Asics Evorid, ki pa je bil za ta namen nekoliko posodobljen, in sicer s prej omenjeno No New Folk Orphe Track senzoriko. To pomeni, da za zdaj ne vemo, kako bodo pametnimi copati izgledali, po drugi strani pa je ravno dejstvo, da so na CES-u predstavili »navadne« tekaške copate z vgrajenimi senzorji dovolj, da lahko sklepamo, da se novi copati po obliki ne bodo bistveno razlikovali od tega, kar smo do zdaj navajeni od Asicsa.


Kot že omenjeno, smo do zdaj že spoznali nekaj zanimivih primerov pametne obutve, vendar se zdi, da je Asics, poleg seveda Under Armourja, postavil resnično visoke standarde, ki pa morajo zaživeti se v realnem svetu, izven polic tehnološkega sejma. Kar pa je še posebej razveseljivo je to, da nam na to ne bo potrebno dolgo časa čakati. Asics sicer o točnem datumu izida ni govoril, je pa potrdil informacijo, da naj bi njihovi pametni copati izšli še letos.


Prijavi napako v članku