Prenosni računalniki
27.01.2010 19:50
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov prvi tablični računalnik: iPad

Prvi Applov tablični računalnik je končno ugledal luč sveta!
Prvi Applov tablični računalnik je končno ugledal luč sveta!

Podjetje Apple je radovedno javnost prijetno presenetilo s predstavitvijo svojega prvega tabličnega računalnika, namenjenega zahtevnejšim uporabnikom. Gre za tablični računalnik s prodajnim imenom iPad, ki je nekakšen križanec med običajnim prenosnim računalnikom in večpredstavnostnim mobilnim telefonom iPhone ter je namenjen tako domači kot tudi poslovni uporabi. Tablični računalnik meri v debelino le 1,2 centimetra in tehta okoli 680 gramov.

Prvi Applov tablični računalnik iPad za prikazovanje slik uporablja na dotik občutljivi 24,6-centimetrski zaslon, medtem ko za preračunavanje podatkov skrbi gigaherčni procesor kalifornijskega podjetja P.A. Semi. Za shranjevanje podatkov je na voljo pogon Solid State kapacitete do 64 gigabajtov. Kot se za vse Applove poslovne izdelke spodobi, je tudi tu na voljo prirejeni operacijski sistem MacOS X, brezžična povezava Wi-Fi z dostopom do spletnega portala iTunes in kakovostni zvočniški sistem.

Prvi Applov tablični računalnik iPad je kot nalašč za deskanje po svetovnem spletu preko spletnega brskalnika Safari, pošiljanje elektronskih sporočil, pregledovanje slik, prebiranje e-knjig in predvajanje večpredstavnostnih vsebin. Napolnjena baterija zadošča za okoli deset ur avtonomije oziroma mesec dni v pripravljenosti. Namesto klasične tipkovnice ima tablični računalnik Apple iPad na voljo navidezno, pri čemer lahko večino opravil izvedemo kar s kretnjami na zaslonu.

Za nakup najcenejše različice prvega Applovega tabličnega računalnika iPad (16 gigabajtov pomnilnika) bo potrebno trgovcem onkraj luže odšteti 500 ameriških dolarjev oziroma 355 evrov. Za 32 gigabajtno različico bo potrebno odšteti 600 dolarjev oziroma 430 evrov, medtem ko bo za 64 gigabajtno različico potrebno plačati kar 700 dolarjev oziroma 500 evrov. Za modul 3G bo potrebno zraven dodati še 130 dolarjev oziroma 90 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku