Telefoni
30.10.2016 15:54
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applov iPhone 7 Plus hitrejši od Google Pixel XL

Google Pixel - 5 vprašanj brez odgovora
Google Pixel - 5 vprašanj brez odgovora

Googlova pametna telefona Pixel sta že v prodaji in odzivi so več ali manj vsi izjemno pozitivni. Googlu je uspelo na trgu predstaviti prvi pametni telefon na platformi Android, ki se lahko realno primerja z applovimi iPhoni. Uporabniki Google Pixel telefonov ne bodo zgolj deležni uporabe najboljše različice operacijskega sistema Android ampak bodo tudi prejemali posodobitve tako hitro kot jih že skoraj 10 let uporabniki telefonov iPhone. Brez dvoma je Google s telefoni Pixel, že v prvem poizkusu, zasenčil vse ostale proizvajalce pametnih telefonov Android.

Kljub temu pa googlovi telefoni niso brez slabosti. Ena izmed teh je hitrost delovanja. Primerjava med modeloma Google Pixel XL in iPhone 7 Plus jasno prikazuje razliko med applovo kombinacijo strojne in programske opreme ter med googlovo. Kljub temu, da ima Pixel XL 1GB RAM več kot iPhone 7 Plus, ter novi Snapdragon 821, je delovanje iPhona še vedno hitrejše. Kot nazorno prikazuje predstavljeni video posnetek je upravljanje vseh zahtevanih aktivnosti s strani iOS bistveno učinkovitejše kot s strani operacijskega sistema Android.

Poizkus seveda predstavlja ekstremno situacijo odpiranja različnih tipov aplikacij. Od grafično zahtevnih video iger do aplikacij kot je kamera, ki za delovanje zahtevajo ostale komponente na telefonu. Že ob prvem krogu odpiranja aplikacij je razlika velika. Novi iPhone 7 Plus je prvi krog opravil v 1 minuti in 24 sekund. Googlov Pixel XL je za isto serijo nalog potreboval slabih 23 sekund več. Ob ponovnem krogu odpiranja istih aplikacij pa je razlika še večja. Zaradi pametnejšega načina ohranjanja aplikacij v ozadju je iPhone 7 Plus za oba kroga potreboval 1 minuto in 55 sekund. V nasprotnem primeru je googlov Pixel XL potreboval 3 minute in 5 sekund oziroma 1 minuto in 10 sekund več kot iPhone. Glede na to, da gre v obeh primerih za telefona s podobno ceno, je razlika zelo velika in argument specifikacij, kot glavnega razloga za nakup pametnih telefonov Android, ne zdrži.

Ob tem je potrebno poudariti, da gre za prvi googlov poizkus razvoja lastnega pametnega telefona. Po neuradnih informacijah naj bi google za celoten razvoj potreboval 9 mesecev kar je za pametne telefone malo časa. Iz tega razloga je potrebno počakati na naslednjo generacijo.

Vas zanima več iz te teme?
Google telefoni

Prijavi napako v članku