Računalništvo, telefonija
30.12.2015 11:32
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple za božične praznike pometel s konkurenco

Apple naj bi varnostno luknjo v operacijskem sistemu Yosemite zakrpal kmalu!
Apple naj bi varnostno luknjo v operacijskem sistemu Yosemite zakrpal kmalu!

Vendar z manjšo prednostjo kot leto poprej. Ameriško podjetje za mobilno analitiko, Flurry, je ponovno objavilo rezultate raziskave, ki temelji na izmerjenih podatkih s pomočjo lastnega analitičnega orodja. Slednje se uporablja že v več kot 730.000 različnih mobilnih aplikacijah kar ponuja Flurry unikaten vpogled v dogajanje na trgu pametnih naprav.

Poročilo razkriva, da je kar 49,1 odstotka vseh aktivacij novih pametnih naprav v božičnem času, pripadalo podjetju Apple. Na oddaljenem drugem mestu se nahaja Samsung, ki si je uspel zagotoviti 19,8 odstotni tržni delež. Omenjenema sledijo Nokia oziroma Microsoft z dvema odstotkoma, LG z 1,7 odstotka in Xiaomi z 1,5 odstotka. Slednji predstavlja veliko presenečenje saj za kitajski trg božični čas nima večje veljave. Izmerjeni rezultati tako pomenijo, da se Xiaomi uspešno uveljavlja na trgu pametnih telefonov v Evropi in ZDA. Prvič se je zgodilo, da je iz lestvice top 5 proizvajalcev izpadel Sony.

Izmerjeni rezultati pa niso najboljše ogledalo dogajanja. Za to je potrebno preveriti kakšno je bilo stanje v preteklosti. Podatki iz leta 2014 razkrivajo, da je Applu letos tržni delež dejansko upadel. V enakem času lani so si namreč uspeli zagotoviti 51,3 odstotka. Samsung je v nasprotnem primeru zabeležil rast pri tržnem deležu saj so si v enakem času lani zagotovili 17,7 odstotni tržni delež pri vseh na novo aktiviranih pametnih napravah.

Poleg samih podatkov o proizvajalcih je zanimiv tudi vpogled v velikost pametnih telefonov za katere so se uporabniki odločili pri obdarovanju svojih najbližjih. Največji delež so (še) zasedli srednje veliki pametni telefoni. S 54 odstotki vseh novih aktivacij predstavljajo največjo kategorijo, ki pa se počasi krči na račun tako imenovanih phabletov. Pametni telefoni z zasloni 5,5 palcev in več so se z 27 odstotki uvrstili na drugo mesto. S tem so svoj delež, v primerjavi z letom 2014, več kot podvojili saj so lansko božično obdobje zasedali 13 odstotni delež. Še naprej pa ostaja izenačeno razmerje med majhnimi in večjimi tablicami. Obe kategoriji sta namreč zasedli 9 odstotni tržni delež. Tablice izgubljajo na račun večjih pametnih telefonov saj se je njihov tržni delež iz 22 odstotkov v letu 2014 zmanjšal na 18 odstotkov v letu 2015.


Prijavi napako v članku