Namizni računalniki
22.10.2012 05:52
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple z vsemi silami nad Javo

Tehnologija Java bo po vsej verjetnosti kmalu odšla v pozabo!
Tehnologija Java bo po vsej verjetnosti kmalu odšla v pozabo!

Doslej se je že večkrat pokazalo, da je Apple eden in edini, ki lahko diktira razvoj tehnologij na področju osebnih računalnikov, pa tudi mobilnih naprav. Pred kratkim je bila žrtev njegove politike tehnologija Flash, saj te na mobilnih napravah praktično ni več. Kmalu bo po vsej verjetnosti umaknjena še z osebnih računalnikov. Tehnologija Flash za podjetje iz Cupertina namreč predstavlja izjemno nevarno varnostno tveganje in brez potrebe odžira procesorsko moč.

Naslednja tehnologija, ki je na Applovem seznamu za odpis, je Java. Podjetje iz Cupertina je namreč pri nedavni posodobitvi operacijska sistema OS X Lion in OS X Mountain Lion z vseh spletnih brskalnikov odstranilo vtič za Javo. Uporabniki so hitro opazili, da se jim je na vseh spletnih mestih, kjer bi se morala prikazati vsebina v Javi, izpisal zgolj napis “missing plug-in“. Čeprav lahko uporabniki vtič za Javo ponovno namestijo, je Apple vsem oblikovalcem spletnih strani dal jasno vedeti, da Java ni več zaželena.

Apple naj bi tehnologiji Java dal košarico iz preprostega razloga – “ker je luknjasta kot švicarski sir”. Varnostne ranljivosti pa spletni napadalci brez težav izkoristijo z namenskimi škodljivimi programskimi kodami. Verjetno je tu le še vprašanje časa, kdaj bo podjetje iz Cupertina uporabnikom onemogočilo nameščanje Jave. Ključno vprašanje tu je, ali ni Applov pristop k zagotavljanju večje varnosti uporabnikov njegovih sistemov preveč »nasilen« in »samovoljen«. Mnogi menijo da ni, saj si poprečen uporabnik ni zmožen sam zagotoviti ustreznega nivoja varnosti.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku