Telefoni
04.05.2015 12:29

Deli z drugimi:

Share

Apple Watch je vreden le 75 evrov!

Za Američane je Applova pametna ročna ura zgolj modna muha.
Za Američane je Applova pametna ročna ura zgolj modna muha.

Podjetje Apple je pred kratkim pričelo s prodajo pametne ročne ure Watch, ki kljub nekaj začetnim težavam gre onkraj luže odlično v prodajo. Po novosti sicer najbolj povprašujejo predvsem ljubitelji aktivnosti na prostem in tisti, ki jim je mar za zdravje, saj je temu namenjena. Osnovna različica pametne ročne ure Watch je vrednotena na kar preračunanih 310 evrov, čeprav stroški njene izdelave znašajo zgolj preračunanih 75 evrov oziroma manj kot petino končne cene.

Raziskava opravljena s strani analitske hiše IHS je pokazala, da je najdražja komponenta pametne ročne ure Apple Watch zaslon s safirnim steklom, saj je vrednoten na preračunanih 18 evrov. Druga najdražja komponenta je mobilni procesor A1, saj mora Apple zanjo odšteti okoli preračunanih devet evrov. Veliko razmerje med prodajno ceno in proizvodnimi stroški je sicer nekaj povsem običajnega za nove izdelke, vendar računalniški gigant s prodajo pametne ročne ure Watch ustvari več dobička kot pa s prodajo kateregakoli pametnega mobilnega telefona iPhone.

Pri tem velja opozoriti, da strokovnjaki analitske hiše IHS pri skupni ceni materialov Applove pametne ročne ure Watch niso upoštevali stroškov pakiranja, logistike in marketinga. To pomeni, da so dejanski stroški proizvodnje Applove prenosljive naprave malenkostno višji. Kljub temu pa bo podjetje iz Cupertina od vsake prodane pametne ročne ure kar precej zaslužil.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku