Operacijski sistemi
02.12.2015 16:27
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple s strogimi pravili odganja razvijalce aplikacij na računalnikih Mac

Ste varni pred hekerji? Preverite 15. oktobra na brezplačni poslovni konferenci INFOSEK EXPO
Ste varni pred hekerji? Preverite 15. oktobra na brezplačni poslovni konferenci INFOSEK EXPO

Zanimiva zgodba se odvija danes med razvijalci aplikacij za operacijski sistem Mac OS X in podjetjem Apple. Tako kot v primeru platforme iOS in App Store, se tudi pri Mac OS X nahaja trgovina z aplikacijami s pomočjo katere si uporabniki lahko nameščajo aplikacije na svoje računalnike. Vendar pa se zdi, da so pri Applu pretiravali z načinom uvajanja strogih pravil, ki odločajo o tem ali se določena aplikacija sme nahajati v trgovini ali ne. Podjetje Bohemian Coding, ki na trgu ponuja aplikacijo za oblikovanje imenovano Sketch, je namreč sporočilo, da se umika iz trgovine aplikacij za računalnike Mac. Razlogi za to so trije.

Prvi naj bi bil povezan z omejitvami, ki jih Apple nalaga na razvijalce aplikacij. Pri Bohemian Coding navajajo, da je v tem trenutku preveč omejitev, ki posledično omejujejo razvoj novih funkcij v sami aplikaciji. Iz tega razloga so aplikacije funkcionalno okrnjene kar najverjetneje ni v interesu niti Applu saj ta kratko potegnejo končni uporabniki aplikacij.

Drugi razlog, ki ga navajajo pri Bohemian Coding se nanaša na monetizacijo. V tem trenutku namreč uporabniki me morejo v sami aplikaciji plačati za nove posodobitve aplikacije, ki s sabo prinašajo številne novosti. To pomeni, da morajo razvijalci, v primeru, da želijo za posodobitve produktov prejeti ustrezno plačilo, izdati ločeno aplikacijo. S tem pa se pojavijo težave saj se od uporabnikov zahteva nameščanje nove aplikacije kar pa predstavlja oviro, ki jo niso vsi prpravljeni sprejeti.

Tretji razlog, ki ga navajajo razvijalci pa je povezan s časom, ki je potreben, da se posodobitve v aplikaciji sprejmejo s strani Appla in postanejo na razpolago na App Store. Postopek ponavadi traja do teden dni in to je za hitre popravke preveč časa.

Bohemian Coding ni edini razvijalec, ki se je odločil za umik in posledično prodajo programske opreme preko lastne spletne strani. V začetku leta sta trgovino aplikacij zapustili dve prepoznavnejši aplikaciji in sicer Coda ter BBEdit. V obeh primerih se je kot razlog navajalo omejitve, ki jih Apple nalaga razvijalcem pri razvoju aplikacij.

Težave pa se dogajajo tudi na platformi iOS, kjer se razvijalci soočajo z nenadnimi umiki aplikacije iz App Store. To se je na primer zgodilo v primeru aplikacije Launcher, kjer so razvijalci prejeli obvestilo o umiku iz App Store po tem, ko je aplikacija bila odobrena. Takšne aktivnosti so škodljive za nadaljni razvoj ekosistema aplikacij saj pomenijo negotovost za razvijalce in s tem manjšo motivacijo za razvoj.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku