Prenosni računalniki
25.02.2011 12:20

Deli z drugimi:

Share

Apple prenovil MacBook Pro z novo generacijo procesorjev, grafike in tehnologijo Thunderbolt

MacBook Pro je prvi računalnik na trgu s prelomno tehnologijo prenosa podatkov Thunderbolt.
MacBook Pro je prvi računalnik na trgu s prelomno tehnologijo prenosa podatkov Thunderbolt.

Apple je danes prenovil vodilno družino računalnikov MacBook Pro z novo generacijo procesorjev in grafike, tehnologijo Thunderbolt za izredno hiter prenos podatkov in novo kamero visoke ločljivosti FaceTime HD. Odlikujejo jih najnovejši dvo- in štirijedrni procesorji Intel Core, zaradi česar je celotna družina MacBook Pro do dvakrat hitrejša od prejšnje generacije.*

Novi 13-palčni MacBook Pro ponuja odlično vrednost in zmogljivosti v kompaktnem ohišju. Izjemno prenosljiv 13-palčni MacBook Pro se ponaša z dvojedrnimi procesorji Intel Core i5 in Core i7 s taktom do 2,7 GHz in Intelovo grafiko HD Graphics 3000. Zmogljiva 15- in 17-palčna modela MacBook Pro imata štirijedrne procesorje Core i7 s taktom do 2,3 GHz in grafične procesorje AMD Radeon HD z do 1 GB videopomnilnika za igranje naprednih iger, profesionalno obdelavo videa in grafično zahtevne aplikacije.

MacBook Pro je prvi računalnik na trgu s prelomno tehnologijo prenosa podatkov Thunderbolt. Razvil jo je Intel v sodelovanju z Applom, Thunderbolt pa omogoča povezljivost, kakršna na prenosnih računalnikih doslej ni bila mogoča. Odlikujeta jo dva dvosmerna kanala, vsak s hitrostjo 10 Gb/s, protokol PCI Express pa omogoča povezavo neposredno z visokozmogljivimi zunanjimi napravami, kot so diskovna polja RAID, prek vmesnikov pa podpira tudi naprave FireWire in USB ter gigabitna omrežja Ehternet. Thunderbolt podpira tudi DisplayPort v zaslonih visoke ločljivosti, z obstoječimi vmesniki pa deluje tudi z zasloni HDMI, DVI in VGA. Tehnologija Thunderbolt je prosto dostopna za vgradnjo v sisteme, kable in naprave, zato je pričakovati, da bo postala privzeti standard za visokozmogljiv prenos podatkov med napravami.

MacBook Pro ima vgrajeno kamero FaceTime HD s trikrat večjo ločljivostjo predhodne generacije, ki omogoča celozaslonske videoklice z veliko ostrino slike. Z Applovo inovativno programsko opremo za videoklice FaceTime nova kamera omogoča klice v visoki ločljivosti med vsemi novimi modeli MacBook Pro, podpira pa tudi klice v standardni ločljivosti z ostalimi Maci s procesorji Intel, z iPhonom 4 in z najnovejšo generacijo predvajalnika iPod touch. FaceTime je vključen v vse modele MacBook Pro in je v Mac App Storu na voljo za druge Mace s procesorji Intel. Serija MacBook Projev je še vedno na voljo v čudovitem ohišju, narejenem iz enega kosa aluminija, s stekleno sledilno ploščico Multi-Touch trackpad, LED-osvetljenim širokim zaslonom, osvetljeno tipkovnico polne velikosti in 7-urno zdržljivostjo baterije.**

Maci slovijo kot najbolj zeleni prenosniki na trgu, saj ima vsak prenosnik Mac naziv EPEAT Gold in ustreza zahtevam standarda Energy Star 5.0, s čimer postavljajo merila za okolju prijazne prenosnike.*** Vsako ohišje je narejeno iz aluminija z visoko stopnjo recikliranja in je standardno opremljeno z energijsko varčnim LED-osvetljenim zaslonom brez vsebnosti živega srebra ter s steklom brez arzena. Prenosniki Mac ne vsebujejo bromiranih zaviralcev ognja, prav tako ne PVC-ja, narejeni pa so iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Vsakemu Macu je priložen Mac OS X Snow Leopard, najbolj napreden operacijski sistem na svetu, in iLife ’11, Applova inovativna zbirka aplikacij za ustvarjanje in deljenje čudovitih fotografij, filmov in glasbe. Snow Leopard temelji na več kot desetih letih inovacij in vključuje vrsto funkcionalnosti za prenosne računalnik, kot je večprstno Multi-Touch upravljanje, napredno brezžično povezovanje, enostavna izmenjava datotek, samodejno shranjevanje varnostnih kopij podatkov in pametno upravljanje z energijo. Novi iLife ’11 prinaša iPhoto z izvrstnim celozaslonskim pogledom za pregledovanje, urejanje in deljenje fotografij; iMovie z zmogljivimi in za uporabo enostavnimi orodji, ki spreminjajo domače videoposnetke v zabavne filmske odlomke; in GarageBand z novimi načini za izboljšanje igranja inštrumentov in izdelavo privlačnih skladb.

13-palčni MacBook Pro je na voljo v dveh različicah: z 2,3 GHz dvojedrnim procesorjem Intel Core i5 in 320 GB trdim diskom; ter z 2,7 GHz dvojedrnim Intel Core i7 in 500 GB trdim diskom. Novi 15-palčni MacBook Pro je na voljo v dveh različicah: z 2,0 GHz štirijedrnim procesorjem Intel Core i7, AMD Radeon HD 6490M in 500 GB trdim diskom; ter 2,2 GHz štirijedrnim Intel Core i7 AMD Radeon HD 6750M in 750 GB trdim diskom. Novi 17-palčni MacBook Pro ima 2,2 GHz štirijedrni procesor Intel Core i7, AMD Radeon HD 6750 in 750 GB trdi disk.

Konfiguracije po naročilu omogočajo izbiro hitrejših štirijedrnih procesorjev s taktom do 2,3 GHz, trdih diskov s kapaciteto do 750 GB, diskov SSD z do 512 GB pomnilnika, večjega pomnilnika do 8 GB DDR3, neodsevnih in visokoločljivostnih zaslonov in zaščite AppleCare Protection Plan.

Cene in dobavljivost računalnikov MacBook Pro bodo sporočeni naknadno.

Vas zanima več iz te teme?
Apple prenosni računalniki

Prijavi napako v članku