Programska oprema
14.02.2008 08:41

Deli z drugimi:

Share

Apple predstavil Aperture 2

Apple je predstavil Aperture 2, pomembno novo različico revolucionarnega programskega paketa za urejanje in obdelavo fotografij, ki je z več kot 100 novimi funkcijami hitrejši, enostavnejši za uporabo ter zmogljivejši od prejšnje verzije. Z aerodinamično oblikovanim uporabniškim vmesnikom in popolnoma novim pogonom za obdelavo slik Aperture 2 predstavlja nova slikovna orodja za povrnitev svetlobne ostrine, barvnega sijaja, upravljanje območnih barvnih kontrastov, retuširanje, vinjetiranje in uravnavanje kakovosti neobdelane slike. Uporabniku omogoča direktno objavljanje delovnih zbirk v Mac Spletni Galeriji, ki omogoča ogled na spletu, preko iPhona, iPod toucha in Apple TV. Tako lahko vsakdo po dostopni ceni enostavno ureja, oblikuje in objavlja slike kot profesionalec.

Z novim, enostavnejšim vmesnikom Aperture 2, ki ga odlikuje intuitivna in uporabniku naklonjena oblika, lahko z eno samo tipko preklapljamo med programskima pogledoma Viewer in Browser. Njegova prikazna zmogljivost slik je optimizirana z vse-v-enem “heads up” zaslonom, ki uporabniku z enim kontrolnim pregledovalnikom omogoča prehajanje med knjižnico, splošno podatkovno bazo in kontrolnimi orodji za prilagoditev. Pogled All Projects oz. Vsi Projekti, oblikovan na osnovi iPhotovega Events pogleda, ponuja plakatni format za vse fotografije in možnost hitrega preleta čez fotografije. Integrirani iPhoto Brskalnik pa ponuja neposreden dostop do vseh dogodkov in slik v iPhoto knjižnici.

Povečana zmogljivost programa Aperture 2 omogoča hitrejše uvažanje, iskanje in pregledovanje velikega števila fotografij. Vstavljeni predogled omogoča fotografom izbor, poimenovanje in ocenjevanje posnetkov že med uvažanjem. Z možnostjo izvažanja slik v ozadje pa lahko fotografi nadaljujejo s svojim delom, medtem ko program slike pretvarja v JPEG, TIFF, PNG ali PSD formate. S funkcijo Hitrega Predogleda lahko uporabnik brska med neobdelanimi fotografijami v hitrem sosledju, brez čakanja, da se datoteke naložijo. Aperturjeva “knjižnična” podatkovna baza s svojo prenovljeno podobo omogoča hitro preklapljanje med projekti in skoraj istočasni prikaz rezultatov iskanja – tudi v primeru, ko delamo z ekstremno velikimi knjižnicami, ki vsebujejo 500.000 slik ali več.

Nova orodja za izboljševanje in povečevanje fotografij vključujejo Recovery za obnovitev ostrine; Vibrancy za selektivno povečanje saturacije brez negativnih vplivov na prikaz barve kože; Definition, ki ponuja možnost uravnavanja lokalnih kontrastov in s tem prispeva k jasnosti slike; Vignete & Devignette filtre, ki omogočajo profesionalne slikovne učinke ter “true soft-edge” Repair and Retouch čopič za hitro in enostavno odstranjevanje napak in čiščenje senzorja.

Aperture 2 brezhibno deluje v kombinaciji z Mac OS X, iLife, iWork, .Mac in Apple izdelki za tiskanje. Tako lahko do vsake fotografije v Aperture knjižnici neposredno dostopamo znotraj aplikacij, kot so iMovie, Keynote, Pages in tudi Leopard Mail. S pomočjo .Mac Web Gallery lahko uporabniki Apertura objavljajo svoje fotografije in si jih ogledajo na spletu, preko iPhona, iPod toucha in Apple TV. Aperture 2 predstavlja tudi izboljšane Knjige (t.i. Books) z novimi motivi, orodji za predloge in prilagojenimi zaščitnimi ovoji pred prahom.

Cena in dostopnost programa na trgu bo objavljena v kratkem.


Prijavi napako v članku