Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
08.04.2024 09:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple odpira vrata emulatorjem, ampak …

… ne na način, kot si predstavljamo oziroma smo tega vajeni na Android telefonih.

Ko je Apple objavil najnovejšo posodobitev pravil za pregledovanje in predložitev aplikacij v trgovini App Store za razvijalce, je vključil besedilo, ki izrecno dovoljuje razvoj novih vrst aplikacij za emuliranje iger za starejše retro konzole.

Apple bolj ali manj že od začetka prepoveduje aplikacije, ki uporabljajo kodo iz zunanjega vira, vendar so objavljene spremembe v določenih primerih dovolile »programsko opremo, ki ni vgrajena v binarno datoteko«, pri čemer so »aplikacije za emulatorje retro igralnih konzol« izrecno navedene kot eden od teh primerov.

»Aplikacije lahko ponujajo določeno programsko opremo, ki ni vgrajena v binarni program, zlasti mini aplikacije in mini igre HTML5, pretočne igre, klepetalnike in vtičnike. Poleg tega lahko aplikacije za emulatorje retro igralnih konzol ponujajo prenos iger.

Odgovorni ste za vso takšno programsko opremo, ki jo ponujate v svoji aplikaciji, vključno z zagotavljanjem njene skladnosti s temi smernicami in vsemi veljavnimi zakoni. Programska oprema, ki ni skladna z eno ali več smernicami, bo povzročila zavrnitev vaše aplikacije. Zagotoviti morate tudi, da programska oprema upošteva dodatna pravila, ki sledijo v točkah 4.7.1 in 4.7.5. Ta dodatna pravila so pomembna za ohranitev izkušnje, ki jo pričakujejo uporabniki trgovine App Store, in za zagotavljanje varnosti uporabnikov.«

Tako so zapisali v priročniku za razvijalce in očitno bo to povsem drugačen koncept emulatorjev, kot smo ga vajeni pri Android telefonih in računalnikih, kjer lahko namestimo aplikacije iz kateregakoli vira.

Emulatorji retro iger poganjajo tako imenovane datoteke ROM, ki so bolj ali manj virtualne podobe kartuš ali ploščkov z igrami, ki so se predvajale na strojni opremi konzol. Do zdaj je že uveljavljeno, da so sami emulatorji popolnoma zakoniti, zakonitost datotek ROM, prenesenih s spletnih strani na internetu, pa je odvisna od posameznih datotek in okoliščin.

Obstajajo datoteke ROM, ki so v celoti v javni domeni ali imajo licenco in ustvarjalec dovoljuje distribucijo. Obstajajo datoteke ROM, ki so tehnično gledano avtorsko zaščitena intelektualna lastnina, vendar prvotni lastnik ne obstaja več, trenutno lastništvo pa ni znano ali ni uveljavljeno. Zadnja kategorija pa so datoteke ROM, kjer je lastnik še vedno zainteresiran za nadzor nad distribucijo in pogosto ukrepa, da bi omejil nezakonito izmenjavo in uporabo datotek.

V zadnjo skupino med drugim sodi Nintendo, ki je v skupnosti emulatorjev vedno tarča kritik, saj se pogosto spravlja na razvijalce emulatorjev in na spletne strani, ki delijo omenjene ROM-e. Pred kratkim so ukinili razvoj emulatorja Yuzu, s katerim so uporabniki lahko igrali igre za Nintendo Switch na računalnikih in telefonih. V tem primeru so si razvijalci sicer sami skopali jamo, saj so na Telegramu in drugod prodajali posebne različice emulatorja z datoteko ROM za takrat še neizdano igro The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

Takoj so se pojavila namigovanja, da je to konec za Switch emulatorje, a zelo kmalu so se našli nadobudneži, ki so prevzeli njihovo dediščino in nadaljevali z razvojem.

Poleg tega številni založniki iger uporabljajo emulatorje za poganjanje ROM-ov svojih retro iger, ki jih potrošnikom prodajajo kot samostojne igre ali v zbirkah za sodobne platforme. Na podlagi Applovih navodil je to najverjetnejša oblika emulatorjev, ki bo na voljo v Applovi trgovini. Torej bodo podjetja, ki so lastniki intelektualne lastnine, lahko v trgovini ponudila emulatorje z možnostjo prenosa določenih ROM-ov. Sega bi tako lahko ponudila emulator s svojim igrami – bodisi v zameno za naročnino ali kot enkraten nakup.

Upamo lahko, da nam ne bo potrebno dolgo čakati na prvi emulator. Zanimivo bo spremljati napredek in to, kako se bodo igre obnašale na iOS-u. Operacijska sistema Android in Windows imata v tem primeru lepo prednost, saj razvoj emulatorjev poteka že vrsto let. Na njih lahko igramo praktično vse igre z izjemo iger za PlayStation 4 in 5. Na Android telefonih lahko igramo tudi igre za Windows s pomočjo emulatorjev Winlator, Termux-box in Exagear, vendar je namestitev malenkost bolj kompleksna kot pri emulatorjih za konzole.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več