Operacijski sistemi
10.12.2015 21:46
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple Maps povsem porazil Google Maps

Applovi zemljevidi so se zaenkrat izkazali za precej nezanesljive.
Applovi zemljevidi so se zaenkrat izkazali za precej nezanesljive.

Pri Applu so razkrili, da uporabniki iOS pametnih naprav trikrat pogosteje uporabljajo applovo storitev Apple Maps kot pa googlovo alternativo Google Maps. Na tedenski ravni to pomeni več kot 5 milijard iskanj s pomočjo aplikacije, ki se nanašajo bodisi na končne destinacije za navigacijo ali zgolj poizvedovanje določene lokacije. Pri Applu so tako, po težkem začetku, uspeli Apple Maps razviti do te mere, da lahko brez težav konkurira Googlu.

Razvoj lastne kartografske storitve je rezultat konkurenčnega boja pri mobilnih operacijskih sistemih. Najbolj so se odnosi med Applom in Googlom zaostrili, ko je Google na trgu predstavil operacijski sistem Android. Ustanovitelja Googla, Brin in Page, sta namreč pred tem imela neposreden vpogled v razvoj mobilnega operacijskega sistema iOS in tudi trgovine z aplikacijami App Store. Odločitev, da bo Google razvijal Android in s tem Google Play je tako neposredna posledica applovih aktivnosti. Pri Applu na to niso pozabili in se od vse takrat trudijo, da najbolj priljubljene storitve podjetja Google, nadomestijo s svojimi alternativami.

Na začetku Apple Maps niso delovale optimalno. Uporabnike so tako na primer pošiljale na ceste, ki jih v resnici ni bilo in določene lokacije znamenitosti predstavile povsem napačno. Vendar pa gre na tem mestu spomniti, da se je podobno dogajalo pri Googlu. Google Maps namreč na začetku prav tako niso bila brezhibna storitev. Razlika je le v tem, da je Google imel nekaj let prednosti, da storitev izpopolni. Očitno so sedaj na tej točki tudi pri Applu saj uporabniki iOS naprav raje posežejo po Apple Maps kot Google Maps.

Vodilni položaj uporabe Google Maps se s tem ne ogroža. Glede na to, da Apple Maps ne ponuja alternativo na operacijskem sistemu Android OS, se pri Googlu lahko zaenkrat oddahnejo. A priljubljenost na platformi iOS vseeno pomeni boleče posledice. Apple kartografsko storitev ponuja brezplačno in brez motivacije za neposredni zaslužek. Poslovni model Appla temelji na prodaji strojne opreme. Pri Googlu pa je zgodba povsem drugačna. Neuporaba Google Maps pomeni manjše prihodke iz naslova oglaševanja in glede na to, da so na začetku tega leta pri Applu dosegli mejnik prodaje ene milijarde iOS pametnih naprav, izguba trga za Google ni nezanemarljiva.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku