Aplikacije in dodatni programi
02.07.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Apple Design Awards: Apple razglasil najboljše aplikacije leta

Apple Design Awards: Apple razglasil najboljše aplikacije leta
Apple Design Awards: Apple razglasil najboljše aplikacije leta

Če iščete nasvet, katere so najboljše aplikacije za vaše iPhone in iPade, potem je najboljši naslov za odgovor na to vprašanje ravno Apple. “Veliko jabolko” je naznanilo zmagovalce letošnjih nagrad Apple Design Awards, kjer vsako leto izbirajo najboljše dizajnirane aplikacije leta. Letna nagrade Apple Design Awards so del Applove razvijalske konference WWDC, ki je letos postregla z novostmi, kot so iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 in še bi lahko naštevali. Zdaj torej vemo, za katere aplikacije Apple trdi, da so na področju dizajna prekosile vso konkurenco. 

Na seznamu letos osmih najboljših aplikacij najdemo štiri igre in štiri kreativne ali produktivnostne aplikacije. Izpostaviti velja, da vse te aplikacije niso povsem nove, kar pomeni, da Apple nagrade podeljuje tudi tistim aplikacijam, ki so z določeno posodobitvijo naredile korak naprej. Kar pa se tiče iger so bile vse izdane pred manj kot letom dni, dve od štirih pa sta dela ponudbe Apple Arcade.

Pa si poglejmo, katere aplikacije so prejele letošnje nagrade Apple Design Awards. 

Apple Design Awards: najboljše aplikacije

Prva aplikacija, ki jo velja omeniti je Shapr 3D, risarska aplikacija z umetno inteligentnim asistentom za iPade. Omogoča nam risanje 3D risb, namenjena pa je tako dizajnerjem kot tudi umetnikom. Za uporabo pa ne potrebujemo računalnika, kot smo navajeni pri nekaterih drugih podobnih aplikacijah. Spoznajte aplikacijo Shapr 3D v trgovini App Store.

Še ena iPad aplikacija je Looom, ki je namenjena ustvarjanju prostoročnih animacij, poleg tega pa predvsem “looping” animacij. Za uporabo aplikacije lahko uporabimo Apple Pencil, ali preprosto ustvarjamo s prstom. Looom je na voljo v trgovini App Store.

Medtem ko je program Sibelius eden najbolj znanih računalniških programov za ustvarjanje glasbe, je aplikacija StaffPad verjetno ekvivalent za tablice. StaffPad nam omogoča, da ponovno prostoročno zapisujemo ideje, ki jih lahko nato naprej urejamo in spreminjamo. Kot zgoraj omenjeni aplikaciji je tudi ta na voljo zgolj za tablice iPad, vendar je kljub temu odlična izbira za ljudi, ki želijo ustvarjati svoje lastne kompozicije. Oglejte si aplikacijo StaffPadv trgovini App Store. 

Zadnja aplikacija, ki spada v kategorijo “kreativnih oz. produktivnostnih” aplikacij pa je na voljo tako za iPhone kot tudi za iPade. Govorimo o aplikaciji Darkroom, ki je v bistvu aplikacija za urejanje fotografij in je popularna že dalj časa. Vsekakor ni tako kompleksna kot recimo Photoshop, vendar je ravno to verjetno največja konkurenčna prednost. Z aplikacijo Darkroom lahko praktično vsak spremeni svoje mobilne fotografije v prave umetnine. Poleglejte, če bi vam lahko aplikacija Darkroom pomagala pri fotografskih podvigih – App Store.

Apple Design Awards: najboljše igre

Sayonara Wild Hearts spada med “flagship” naslove Apple Arcade iger, saj je igro Apple močno vključil v marketinško kampanjo in promocijo storitve. Poleg tega je igra Sayonara Wild Hearts tudi prva zmagovalka Apple Design Awards 2020. Igra spada med vrhunske arkadne igre, z zelo specifičnim dizajnom in močno glasbeno podlago. Preverite, ali je Sayonara Wild Hearts prava igra za vas v trgovini  App Store.

Ena od “ne-Apple Arcade” iger, ki je bila uvrščena med zmagovalke letošnjih nagrad Apple Design Awards je Song of Bloom. Dotično igro je precej težje opisati od ostalih, ki jih najdemo na seznamu. V bistvu gre za igro puzel, ki od igralca zahteva razmišljanje popolnoma izven okvirjev. Samo tako lahko sestavimo sicer zelo zanimive puzle, ki so jih razvijalci igre pripravili za nas. Morda bo najlažje, da sami preverite, o čem govorimo v App Store trgovini.

Where Cards Fall je še ena tipična Apple Arcade igra, ki vsebuje na eni strani risani stil umetnosti, nevsakdanji narativni fokus in relativno malo igralega elementa. Ravno zato pa jo igralci imajo radi in jo tudi masovno igrajo. Vsebina igre je podoživljanje klasične ameriške srednješolske zgodbe, kar pomeni, da igra ne bo ravno primerna za vse, saj se ne bodo mogli poistovetiti z njo. Če pa kljub temu menite, da je igra prava za vas, lahko preverite v trgovini  App Store.

Če vam je bila všeč PS3 igra Journey, potem vam bo zagotovo všeč tudi zadnja nagrajenka Sky: Children of the Light. Nastala je izpod rok istega razvijalca, poleg tega pa ima precej skupnih stvari s predhodnikom. V igri se znajdemo v velikem risanem svetu, razvijalci pa so veliko stavili tudi na večigralski način igranja. Obiščite App Store in se pripričajte na lastne oči.

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone iOS aplikacije

Prijavi napako v članku