Operacijski sistemi
15.07.2013 06:09

Deli z drugimi:

Share

Android po meri vohunske agencije NSA

Nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnosti NSA je razkril, da so njeni agenti sodelovali pri načrtovanju in razvoju operacijskega sistema Android. Pred dolgo roko vohunske agencije niso varni lastniki mobilnikov Galaxy S4, One in Xperia Z, saj varnostna funkcija pri njih privzeto ni vključena.
Uporabniki mobilnikov Galaxy S4, One in Xperia Z privzeto niso zaščiteni pred vohunjenjem agencije NSA!
Uporabniki mobilnikov Galaxy S4, One in Xperia Z privzeto niso zaščiteni pred vohunjenjem agencije NSA!

Mobilni operacijski sistem Android je bil izdelan po meri ameriške agencije za nacionalno varnosti NSA (National Security Agency). Njen nekdanji sodelavec Edward Snowden je namreč razkril, da so agenti agencije NSA sodelovali pri načrtovanju in razvoju Androida. Novico so pri podjetju Google že potrdili, a podrobnejših informacij niso želeli razkriti. Zaradi tega so se v javnosti že pojavila namigovanja, da naj bi mobilni operacijski sistem Android vseboval stranska vrata, preko katerih naj bi bilo mogoče izmakniti tudi zaščitene oziroma šifrirane podatke.

Strokovnjaki so prepričani, da naj bi bili pred dolgimi prsti ameriške agencije za nacionalno varnosti NSA varni le novejši pametni mobilni telefoni Android, saj naj bi bili opremljeni z napredno funkcijo za preprečevanje nepooblaščenega dostopa do osebnih in službenih podatkov. Čeprav so s to funkcijo opremljeni tudi vrhunski mobilniki Samsung Galaxy S4, HTC One in Sony Xperia Z, je ta pri njih privzeto onemogočena, kar pomeni, da ameriška agencija za nacionalno varnosti NSA lahko neovirano dostopa do vseh podatkov njihovih uporabnikov. Vodilni ponudniki pametnih mobilnikov razkritja vsaj zaenkrat ne komentirajo.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku