Operacijski sistemi
05.03.2014 12:06

Deli z drugimi:

Share

Android odgovoren za kar 97 odstotkov zlonamernih programov

Velikokrat so se v medijih pojavili primeri uporabe zlonamernih programov na operacijskem sistemu Android. Odprtost sistema omogoča lažji dostop nepridipravom, da povzročajo škodo nedolžnim uporabnikom po vsem svetu. Zadnje poročilo, ki ga je pripravil ameriški F-Secure Corporation, pa razkriva, da kljub temu ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled.
Android odgovoren za kar 97 odstotkov zlonamernih programov
Android odgovoren za kar 97 odstotkov zlonamernih programov

Skoraj vsi zlonamerni programi na mobilnih platformah se usmerjajo na Android OS. S tem se je trend za omenjeni operacijski sistem še poslabšal, saj je delež v letu 2012 znašal “zgolj” 79 odstotkov. Ostale platforme so pri tej primerjavi v neprimerljivo boljši poziciji. Windows Phone, BlackBerry OS in iOS dosegajo manj kot 1-odstotni delež v omenjeni nepriljubljeni primerjavi.

Kljub temu si lahko uporabniki Android OS oddahnejo, saj statistični pregled po državah kaže, da je največje tveganje, da se na uporabnikovem telefonu pojavi zlonamerni program, za prebivalce Savdske Arabije in Indije. Omenjeni državi sta odgovorni za 75 odstotkov vseh registriranih primerov. V Evropi so se najslabše odrezale Nemčija, Velika Britanija, Švedska, Nizozemska in Finska.


Največje tveganje za uporabnike Android OS predstavljajo trgovine z aplikacijami. Google Play namreč ni edina trgovina, kjer si uporabniki lahko nameščajo aplikacije. Zlasti ponudniki, ki imajo svoj sedež v Aziji, so največkrat žrtev napadov nepridipravov, medtem ko je Google Play odgovoren za zgolj 0,01 odstotka vseh primerov. Eden izmed razlogov je tudi hitra reakcija Googla, ki preprečuje daljše življenjsko dobo takih programov na Google Playu.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku