Računalništvo, telefonija
11.06.2020 08:10
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android 11 Beta na voljo za prenos

Poskusni Android 11 je na voljo za uporabnike mobilnih naprav Google družine Pixel.
Poskusni Android 11 je na voljo za uporabnike mobilnih naprav Google družine Pixel.

Analitsko podjetje StatCounter je nedavno razkrilo, da je najnovejši mobilni operacijski sistem Android 10 po vsem svetu nameščen na zgolj 18,6 odstotka mobilnih naprav. Novosti torej v skoraj letu dni ni uspelo doseči niti četrtinskega tržnega deleža, kar podjetju Google zagotovo ne more biti v ponos. Kljub temu so programerji podjetja Google že pred meseci zavihali rokave in končno ponudili v prenos poskusno različico operacijskega sistema Android 11, čeprav so imeli številne težave tako s koronavirusom kot z nedavnimi protesti v ZDA.

Kot že večkrat omenjeno, mobilni operacijski sistem Android 11 za uporabnike mobilnih naprav prinaša številne prednosti. Ta je namreč prilagojen najsodobnejšim tehnologijam. Med njimi najdemo izboljšano podporo za mobilno omrežje 5G, prepogljive zaslone in strojno učenje. Gre za vse lastnosti, ki jih zahtevnejši uporabniki v naslednjih dveh letih pričakujejo od prihajajočih pametnih telefonov. Poleg tega najnovejši Android 11 podpira tako zaslone z “luknjo” za spletno kamero kot tiste z zarezami, saj je tovrstnih telefonov na trgu še vedno zelo veliko.

Programerji podjetja Google so pri pripravi mobilnega operacijskega sistema Android 11 poskrbeli tudi za izboljšanje sistema za posredovanje sporočil, ki je postal večopravilen. Sistem za strojno učenje pa poskrbi, da lahko mobilna naprava izvaja računske operacije brez potrebe, da bi obremenjevala pomnilnik. Novi Android varuje tudi zasebnost uporabnikov, saj omogoča začasno dodelitev pravic mobilnim aplikacijam (na primer dostop do lokacije, mikrofona in kamere), te pa se samodejno ukinejo takoj, ko aplikacijo zapremo. Poleg tega je novi Android odstranil omejitev velikosti video datoteke, ki trenutno znaša štiri gigabajte. To pomeni, da bomo lahko na mobilno napravo Android posneli videoposnetek poljubne dolžine. Ta korak je bil po mnenju mnogih poznavalcev nujen, saj vse več telefonov na trgu omogoča shranjevanje videoposnetkov v ločljivosti 4K in celo 8K, poleg tega imajo sodobni telefoni na voljo več kot dovolj vgrajenega pomnilnika.

Prvo poskusno različico mobilnega operacijskega sistema Android 11 bomo lahko pričakovano namestili le na novejše Googlove pametne mobilne telefone. Med njimi najdemo pametne telefone družine Pixel, in sicer Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4 in Pixel 4 XL. Več informacij, kako namestiti poskusno različico mobilnega operacijskega sistema Android 11 (Beta), je na voljo na spletni povezavi https://www.google.com/android/beta#devices.


Prijavi napako v članku