Računalništvo, telefonija
14.12.2010 06:11
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pentagon zaradi WikiLeaksa prepovedal uporabo izmenljivih podatkovnih medijev

Bo Pentagonu s prepovedjo uporabe prenosnih medijev uspelo zajeziti odtekanje zaupnih podatkov?
Bo Pentagonu s prepovedjo uporabe prenosnih medijev uspelo zajeziti odtekanje zaupnih podatkov?

Spletna stran WikiLeaks ne preneha polniti medijskih vsebin. Ta se je v zgodovino zapisala v trenutku, ko je javno objavila bolj ali manj sporne depeše ameriških ambasad. Glave zasluge za to, da spletno stran WikiLeaks danes pozna že tako rekoč vsak sleherni spletni deskar, gredo ameriškemu vojaku Bradleyu Manningu. Ta je namreč konec novembra na prepisljivo optično zgoščeno z napisom »Lady Gaga« iz omrežja ameriškega obrambnega ministrstva SIPRNET izmaknil kar 251.287 diplomatskih depeš skupne velikosti 1,6 gigabajta.

V izogib tovrstnim incidentom so v Pentagonu sprejeli odlok o popolni prepovedi uporabe vseh prenosnih podatkovnih medijev na službenih računalnikih, ki so priključeni na omrežje ameriškega obrambnega ministrstva SIPRNET. Prepoved obsega pomnilniške ključe USB, optične zgoščenke in sorodne prenosne pomnilniške medije. Vsekakor je zanimivo to, da Pentagon ni prepovedal uporabe zunanjih trdih diskov in tračnih enot za izdelavo varnostnih kopij.

Za tovrstni ukrep se je ameriško obrambno ministrstvo sicer odločilo že pred dvema letoma. Glavni razlog za to je bila okužba računalniškega sistema z nevarnim računalniškim črvom. V začetku leta so ukrepe omilili, kar je s pridom izkoristil vojak Bradley Manning. »Nepridiprav« bi lahko še sedaj užival na svobodi, če ne bi naredil začetniške napake. O svojem podvigu se je namreč prek enega od programov za neposredno sporočanje pohvalil hekerju Adrianu Lami. Ta ga je žal prijavil ameriškim oblastem takoj za tem, ko so se depeše znašle na spletni strani WikiLeaks.


Prijavi napako v članku