Računalništvo, telefonija
24.11.2012 06:03
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriška vlada kmalu z dostopom do e-pošte svojih državljanov?

Svobode na svetovnem spletu je iz dneva v dan manj!
Svobode na svetovnem spletu je iz dneva v dan manj!

Svetovni splet bi moral biti prostor, kjer bi se lahko anonimno in svobodno umaknili od vsakdanjega vrveža življenja. To pa žal ne sovpada s politiko ameriške oblasti, ki v imenu boja proti terorizmu in mednarodnemu organiziranemu kriminalu želi imeti popoln nadzor nad uporabniki svetovnega spleta. To so ameriški senatorji ponovno dokazali s pripravo osnutka sprememb zakona o zasebnosti elektronskih komunikacij.

Če bo osnutek sprememb zakona o zasebnosti elektronskih komunikacij sprejet v nespremenjeni obliki, bodo ameriški zvezni preiskovalci in policija pridobili pristojnosti, kakršne imajo le organi pregona v totalitarnih državah. Ti bodo namreč lahko brez sodnega naloga prosto dostopali do zasebne elektronske pošte ameriških državljanov. Ameriški organi pregona verjamejo, da bodo z novimi pooblastili postali učinkovitejši, saj je za izdajo sodne odredbe potreben čas, poleg tega pa morajo za to imeti še tehten razlog.

Sprememba zakona o zasebnosti elektronskih komunikacij bo prost dostop do zasebne elektronske pošte zagotovila več kot 20 zveznim agencijam. Ker agentom ne bo več potrebno prositi za sodni nalog, bodo lahko prikrito nadzirali praktično kogar koli si bodo želeli. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da bi sprememba zakona o zasebnosti elektronskih komunikacij organom pregona dejansko dala možnost, da povsem legalno zlorabljajo pooblastila. Seveda tu ni nobenega zagotovila, da ti ne bodo “brskali” tudi po elektronski pošti tujih državljanov, ki uporabljajo ameriške ponudnike tovrstnih storitev (na primer Gmail). Ameriški senat naj bi o spornem zakonu glasoval še letos.


Prijavi napako v članku