Računalništvo, telefonija
29.07.2018 12:49

Deli z drugimi:

Share

AMD pripravljen na novo ofenzivo proti podjetju Intel

Novi procesorji AMD EPYC bodo energijsko precej bolj učinkoviti kot so sedaj.
Novi procesorji AMD EPYC bodo energijsko precej bolj učinkoviti kot so sedaj.

AMD je s strežniškimi procesorji družine EPYC konkurenčnemu podjetju Intel že večkrat pošteno zagrenil življenje, saj ti ponujajo zdaleč najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. V naslednjem letu bo podjetju Intel zagotovo še težje, saj so pri podjetju AMD razkrili, da pripravljajo povsem novo generacijo procesorjev družine EPYC. Ti bodo namreč izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije, prve primerki pa so že bili dostavljeni njegovim partnerjem za prva preizkušanja in potrditev pravilnega delovanja.

Prvi strežniški procesorji AMD EPYC izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije bodo po vsej verjetnosti nared za prodajo že v prvi polovici naslednjega leta. Zaradi novega inovativnega proizvodnega procesa bodo novinci precej boljši v primerjavi z zdajšnjimi modeli. Ti bodo namreč ponujali več računske moči ob zmanjšani porabi električne energije, kar pomeni, da bodo energijsko precej bolj učinkoviti kot so sedaj. Poleg tega bo nova tehnologija podjetju AMD omogočala izdelavo procesorjev EPYC z večjim številom procesorskih sredic, pri čemer je trenutno najzmogljivejši opremljen z 32 jedri.

Procesorje EPYC izdelane s pomočjo 7-nanometrske tehnologije bo za podjetje AMD izdelovalo partnerska družba TSMC, ki je trenutno ena izmed redkih družb, ki ima za ta namen ustrezno tehnologijo. Procesorje Ryzen in EPYC izdelane s pomoljo 14-nanometrske in 12-nanometrske tehnologije pa bo za podjetje AMD še vedno izdelovala družba GlobalFoundries, ki je sicer v lasti računalniškega giganta.


Prijavi napako v članku